2024. április 28. - Valéria

BuSho Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál

Szabó István Oscar-díjas filmrendező nyitja meg este a budapesti Vörösmarty moziban a Budapest Short (BuSho) Nemzetközi Rövidfilm Fesztivált, amelyen a világ legkülönbözőbb tájairól származó alkotók 90 kisfilmje versenyez egymással.
2008. szeptember 3. szerda 07:51 - Hírextra
A szeptember 7-ig tartó seregszemlére, melynek mottója: "kis film, nagy élvezet", 61 országból 620 filmet neveztek. A fiatal filmesekből verbuvált, Deák Dániel, Gergely Zoltán, Igor Buharov, Rimóczi László és Szabó Simon alkotta előzsűri 90 filmet választott a versenyprogramba, míg 130 alkotást az információs programban mutatnak be.

A versenyműveket értékelő öttagú nemzetközi zsűriben egy atomfizikus is helyet foglal: a német Claudia Lehman hobbiból tanult filmezést és tavaly el is vitte a Berlinaléról a "legsokkolóbb rövidfilm" díját. A grémium további tagja Canko Vaszilev bolgár televíziós filmes, Carlos Guimares brazil filmkritikus, Libor Anita, a Film.hu moziportál szerkesztője és kritikusa, valamint a zsűri állandó tagja, a német Wolfgang Leis.

A BuSho-nak a Vörösmarty mozi mellett a DocuArt Kocsiszín ad otthont.A mustrát idén is számos kísérőprogram egészíti ki: vetítenek majd nagyjátékfilmeket, az érdeklődők workshopokon vehetnek részt, lesznek koncertek, videoinstallációs performanszok és több kiállítás is - köztük egy Andrzej Wajda lengyel filmrendező grafikáit bemutató tárlat. Idén első alkalommal Budapest mellett három vidéki városban - Szegeden, Szolnokon és Szombathelyen - is vetítik a versenyprogramban induló alkotásokat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását