2021. december 5. - Vilma

Megvannak a jelöltek

Közzétette jelöléseit díjaira az Amerikai Rendezők Céhe (Directors Guild of America, DGA), melynek ítélete nagy súllyal esik a latba az Oscar-versenyben.
2011. január 13. csütörtök 13:36 - HírExtra
Az alapításának 75. évfordulóját idén ünneplő testület a héten 2010 legjobb játékfilmes, televíziós és dokumentumfilmes rendezői kategóriáinak jelöltjeit hozta nyilvánosságra. A játékfilmes mezőnyben Darren Aronofsky (Fekete hattyú), David Fincher (A közösségi háló), Tom Hooper (A király beszéde), Christopher Nolan (Eredet) és David O. Russell (The Fighter) rendező nyerheti el a DGA díját.

A céh ítélete rendszerint pontosan jelzi egy-egy rendező Oscar-esélyeit. A testület fennállása óta csak hat alkalommal tért el a szakmai testület véleménye az Amerikai Filmakadémia játékfilmes rendezői díjról való döntésétől - emlékeztetett a DGA honlapja (dga.org).

A dokumentumfilmesek közül a Last Train Home alkotója, Lixin Fan, az Inside Job rendezője, Charles Ferguson, a Client 9: The Rise and Fall of Elliot Spitzer alkotója, Alex Gibney, a Waiting for "Superman" készítője, Davis Guggenheim, valamint a Restrepo alkotópárosa, Tim Hetherington és Sebastian Junger jutott jelöléshez.

Gibney, aki egy afgán taxisofőr meggyilkolásáról szóló Taxi to the Dark Side című munkájáért 2008-ban Oscar-díjat kapott, ezúttal a korábbi New York-i kormányzó szexbotrányáról forgatott filmjével került a legjobbak közé. A Kellemetlen igazság című klímafilmjéért Oscarral elismert Guggenheim pedig az amerikai közoktatást vette górcső alá új produkciójában.

A rendezői céh január 29-én osztja ki díjait. Az Oscar-jelöléseket január 25-én jelentik be; a Filmakadémia díjátadó ceremóniáját február 27-én tartják.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását