2024. május 3. - Tímea, Irma

Betlehemi kiállítás

A betlehemezés hagyományai, jelenetei, az advent, a karácsonyi ünnepkör tárgyai és a betlehem mának szóló üzenete elevenedik meg a XVI. Országos és Nemzetközi Betlehemi Jászol Kiállítás alkotásain csütörtöktől a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban Budapesten.
2009. december 9. szerda 07:27 - HírExtra
A január 17-ig látogatható tárlaton a közönség negyven szakma képviselőjének munkáit tekintheti meg. A fafaragó, nemezelő, csipkeverő, csuhéfonó, fazekas, mézeskalács-készítő, ikonfestő és foltvarró mellett a többi között a kéziszövő, papírműves, szalmafonó, hímző, keramikus és tűzzománcos kezéből kikerült alkotások színesítik a tárlat anyagát.
A Magyar Kézművességért Alapítvány novemberben meghirdetett nyílt pályázatára 200 pályázó 300-nál több alkotást küldött be - mondta el Gergely Imre, a Magyar Kézművességért Alapítvány ügyvezetője az MTI-nek.

A válogatást a Hagyományok Háza, a Magyar Művelődési Intézet, a Képzőművészeti Lektorátus és az egyházközösség képviselőiből álló zsűri végezte, így a tárlaton 171 alkotó természetes anyagokból készített 225 művét csodálhatják meg az érdeklődők.

A tárlaton látható egyebek mellett egy Magyarországra áttelepült román ortodox pap több száz éves templomcserépre festett ikonja, vagy a háromszor 1,5 méter méretű betlehemi jelenet. A Somogy megyei karácsonyi köszöntés hagyományát örökítik meg a népviseletbe öltöztetett babák, a régi idők karácsonyfáján korabeli díszek függnek. A Szegények karácsonyi táljai 2009 címet adta alkotásának az a pályázó, aki megvarrott edényeivel, toldozott és varrott fatáljaival az emberek szegénységére utal - mondta az ügyvezető. Homokba ágyazott kavicsokon a többi között Mária és József arcmása tárul a látogató szeme elé, egy másik ábrázoláson pedig a Szent Család a jelenkori Betlehemben látható.

A 225 kiállító egy-egy alkotását a magyar, német és angol nyelven megjelenő Betlehemi Képeskönyv örökíti meg. A kiállítást az alapítvány az Ipartestületek Országos Szövetségével (IPOSZ), a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) Kézműipari Tagozatával és a Budai Ciszterci Szent Imre Plébániával együttműködve szervezte.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását