2024. április 19. - Emma

Alig alkalmasak az európai katonák missziókra

Nem látják el feladatukat rendesen az európai országok hadseregei, és a csapatoknak kevesebb, mint 3 százaléka alkalmas csak külföldi missziókra - közölte a Stratégiai Kutatások Intézete. Európa úgy tudná növelni nemzetközi befolyását, ha francia-brit egy
2008. július 11. péntek 21:57 - Hírextra
Az elmúlt évtizedben az európaiak egyre több nemzetközi katonai küldetésben vettek részt, annak ellenére, hogy a kontinenst közvetlenül fenyegető kockázatok száma visszaesett. A Perzsa-öbölben, a Közel-Keleten, a Balkánon, Afganisztánban, Afrikában és Ázsiában is jelen vannak európai katonák.

Tavaly összesen 70 ezer teljesített szolgálatot külföldi békemissziókban, miközben az összlétszám 2 millió. A londoni székhelyű Stratégiai Kutatások Intézete szerint mindez azt bizonyítja, hogy az európai hadseregek jelenlegi állapota pénzpazarlás.

A legtöbb hadsereg még a saját célkitűzéseit sem tudja megvalósítani, és nem tudja kivezényelni a beígért katonákat - mondta Alexander Nicoll, a jelentés egyik szerzője.

Az európaiaknak - kis és nagy országoknak egyaránt - újjá kell építeniük haderejüket, mivel a legtöbb külföldre vezényelt erő immár többnemzetiségű, és ez azt jelenti, hogy az összes résztvevőnek meg kell felelnie az elvárásoknak.

Rengeteg pénz folyik el

A szakértő bírálta a NATO-t is, amelynek célja az, hogy szárazföldi erőinek 40 százalékát lehessen bevetni. "Nehéz megérteni, miért nem alkalmas missziókra egy-egy ország hadseregének jelentős része, ha már pénzt költenek rá. Sokkal magasabb célokat kell kitűzni" - mondta.

A jelentés szerzői szerint az európai katonaságok híján vannak a különleges szaktudásnak, miközben rengeteg pénz folyik el a katonai beszerzések csúszásával. A kieső pénzt modern technológiák vásárlására tudnák fordítani.

A Stratégiai Kutatások Intézete szerint Nagy-Britannia és Franciaország fogja meghatározni, az európai katonapolitikát, mivel ez a két állam az, amely a többiekhez képest messze kiemelkedik, mint "egyéni fellépésre képes, stratégiai hatalom". Az EU 27 tagállama 2006-ban 204 milliárd eurót költött hadi kiadásokra, de a szerzők szerint a pénz nagy részét elpazarolták, és még hosszú évekbe telhet, mire hatékonyan tudják felhasználni a katonai költségvetést.
Forrás: inforadio.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását