2024. április 26. - Ervin

Nőttek a pályázaton nyerhető üsszegek

A kormány egymilliárd forinttal, összességében 2,6 milliárd forintra emelte a Nemzeti Energiatakarékossági Program idei pályázati keretét - ismertetett egy augusztusi kormánydöntés nyomán életbe lépett változást az online kormányszóvivői tájékoztatón Buda
2008. szeptember 2. kedd 12:54 - Hírextra
A kormányszóvivő hozzátette, a kabinet döntése megnövelte a támogatás maximális összegét és a támogatás mértékét is. Példaként említette, hogy nyílászárók cseréje vagy utólagos hőszigetelés esetén az eddigi 264 ezer forint helyett 352 ezer forintra lehet pályázni. Ebben az esetben a teljes költségnek eddig 15 százalékát állta az állam, ez most húsz százalékra emelkedett.

A többcélú energiahatékonysági beruházások esetén a maximális támogatási összeg 720 ezer forintról 1,2 millió forintra nőtt. A támogatás maximális mértéke, ami eddig 18 százalék volt, most 30 százalékra emelkedett.

Budai Bernadett szerint az energiatakarékossági pályázatok sikerét jelzi, hogy idén április 14. és augusztus 25. között összesen 4669 pályázat érkezett be, amelyek közül 1906-ot fogadtak el. Az eddig pozitívan elbírált több mint 800 pályázatnak 346 millió forintot ítéltek oda.

Mint elmondta, az Új Magyarország Lakásfelújítási program három elemet, a panelprogramot, a távfűtött lakások fűtési rendszerének felújítására szolgáló ökoprogramot, valamint az egycsatornás gyűjtőkények felújításának programját tartalmazza. Az ökoprogram keretében 1,5 milliárd forintra lehet pályázni.

A szóvivő tájékoztatása szerint a konvergenciaprogram a következő három évre garantálja, hogy a kormány évente tíz-tíz milliárd forintot fordít a panelfelújításra. Hozzátette: az elmúlt hat évben 34,4 milliárd forintból több mint 190 ezer lakás vált energiatakarékosabbá.

Budai Bernadett közölte: a következő hat évben újabb 220 ezer lakás felújítása végezhető el a rendelkezésre álló forrásokból. Kitért arra, hogy a panelprogram idei pályázati kiírásaiban a lakásonkénti 400 ezer forintos állami támogatás 500 ezer forintra nő.

Szólt arról is, hogy a panel- és a kéményfelújítási program pályázatainak beadási határideje szeptember 30., míg az ökoprogramé október 31. Az önkormányzatok jelzései alapján a pályázati igény már most eléri a tízmilliárd forintos nagyságrendet.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását