2024. április 24. - György

Elhunyt a krimiíró

Elhunyt Donald E. Westlake, Amerika egyik legsikeresebb krimiszerzője és számos nagysikerű film, köztük a Svindlerek Oscarra-jelölt forgatókönyvírója.
2009. január 2. péntek 16:27 - Hírextra
A New York Times értesülése szerint a 75 éves írót szilveszterkor szívroham következtében érte a halál Mexikóban, ahol feleségével, Abigaillel töltötte az ünnepeket.Félévszázados pályafutása során Westlake három Edgar-díjat kapott műveiért, a Svindlerek című vígjáték forgatókönyéért Oscar-díjra jelölték, s az amerikai krimiírók társasága 1993-ban "nagymesteri" címmel ruházta fel munkásságáért.

The Mercenaries (A zsoldosok) című első krimije 1960-ban jelent meg a Random House kiadónál. A regényt több mint kilencven további kötet követte, amelyeket zömmel írógépén pötyögött le.

Számos művésznevet használt (Richard Stark, Tucker Coe, Samuel Holt, Edwin West), főként azért, mert az emberek nem akarták elhinni, hogy valaki képes legyen ennyit írni ilyen rövid idő alatt.
Több mint tucatnyi könyvéből született film (mint például A társaság, a Hárman pácban Banderasszal és Griffith-szel vagy a Mel Gibson-os Visszavágó), és számos forgatókönyvet is írt, közük a Magyarországon is bemutatott Szajré-matiné, Svindlerek, Bizánci tűz és Ripley a mélyben című produkciókét.

Westlake 1933-ban született Brooklynban, de az Alabany-beli Yonkersben nőtt fel. Több egyetemet is látogatott, de egyiken sem szerzett diplomát. Miután második feleségét, Abigailt 1979-ben elvette, New Yorkban telepedett le.

Egyszer így fogalmazott munkájáról: "Ha könyvet írok, én vagyok az isten. Ha forgatókönyvet írok, egy kisebb istenség".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását