2024. május 3. - Tímea, Irma

A gyerekek 7-8 éves korukban már szeretnek adni

A gyerekek először 7-8 éves korukban hajlamosak az adakozásra, ekkor vesznek tudomást a társaikról is, míg a 3-4 éves kicsiket kizárólag csak az önzés vezeti - áll egy svájci tanulmányban. A 229, különböző korú iskolással és óvodással végzett kísérleteikr
2008. szeptember 1. hétfő 15:32 - Hírextra
A viselkedésnek ezt az egyenlőség és igazságosság irányába történő változását nem pusztán a nevelés váltja ki: egy része biológiailag kódolt, vagyis az evolúció során megszerzett tulajdonság - állítják a szerzők.

"Azt hiszem, hogy a gének és a kultúra nagyjából ugyanakkora szerepet játszanak" - jegyezte meg Ernst Fehr, a kutatás vezetője.

A kísérletben a párokba állított gyerekeket választás elé állították: vagy cukrot kapott egyikük ("egyet valamelyikünknek"-alapon), vagy az "egyet nekem, semmit neked"-elv alapján csak magukat jutalmazhatták. Társukat csak fényképről láthatták, elkerülendő a szemtől-szembeni reakciókat.
Jóllehet a gyerekek minden döntéstípust követően kaptak cukorkát, a 3-4 évesek ennek ellenére továbbra is inkább a társukat a jutalomtól megfosztó lehetőséget választották. A 7-8 évesek viszont következetesen az igazságosabb megoldást részesítették előnyben. Az idősebbek 80 százalékban ugyanannyi cukrot juttattak a párjuknak.

Ha a játék szabályait úgy változtatták meg, hogy az egyik választás a "kettőt nekem, semmit neked" elve, a másik pedig az "egyet valamelyikünknek" volt, akkor 40 százalékuk nem hagyta a társát üres kézzel távozni. Összehasonlításul: a kicsik közül átlagosan mindössze 9 százalék tette magáévá ezt a nagyvonalú viselkedést, vagyis inkább "az igazságtalanság iránti ellenérzést". Meglepő módon az egykék még inkább nagyvonalúnak mutatkoztak.

Természetesen azért a gyerekek nem teljes mértékben altruisták: saját csoportjukba tartozó társakkal (iskola- vagy osztálytársak) igazságosabban osztoznak, mint az idegen gyerekekkel. És sokkal kevésbé adakozók, ha a társuk ezzel az övéknél nagyobb részt birtokolna.

Ezek a megfigyelések olyan öröklött emberi viselkedésbe engednek betekintést, amelynek döntő jelentősége volt a közösségek evolúciójában és a csoport összetartozásának fennmaradásában - teszik hozzá a kutatók tanulmányukban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását