2024. április 18. - Andrea, Ilma

Szexuális zavarok, amik megölik a vágyat - van megoldás!

Ha problémánk akad az ágyban, ne keseredjünk el, mert ez nem egyedi eset. Ahelyett, hogy kerülnénk a szexet, inkább beszéljünk róla! Mindenre van megoldás!
2009. augusztus 9. vasárnap 16:43 - Kővári Adrienn
Akármilyen jó is a szex, mégsem lehet mindig zökkenőmentes. Különféle zavarok állhatnak a gyönyör útjába, legyen szó akár egy hirtelen hazaérkező családtagról, a telefoncsörgésen át, a merevedési zavarokig. A legtöbb ilyen helyzetben a hangulat elillan, a felek zavarba jönnek, s vagy túl hamar végeznek, vagy el sem kezdik a játszadozást. Ha súlyos a probléma, akkor sem szabad a szőnyeg alá söpörni, hanem beszélni kell róla.

Ne hagyjuk, hogy elvegye a kedvünket!


A legtöbb ember, amikor egy problémába ütközik, megpróbálja eltitkolni, majd kiküszöbölni. Szép lassan a napokból hetek, hónapok lesznek, s a probléma már is nem olyan kicsi. A kedvet elveheti a szextől a folyamatos kudarc élmény, ezért sokszor a másikban keressük a hibát. Érdemes az ilyen helyzeteket átbeszélni, s ha azután sem történik meg a változás, akkor orvoshoz fordulni. Hogy miről is beszélünk?

Amikor a nőkkel van a probléma


Nem ritka, hogy a gyengébbik nemmel adódnak problémák az ágyban. A leggyakoribb, hogy nem elég nedves a hüvely, ezért szinte teljesen lehetetlen a behatolás. Mi lehet ennek az oka? Ha sokszor előfordul, és van egyfajta félelem is a nőben, azt szokták vaginizmusnak nevezni. A legtöbb esetben ez a szüzesség előtti állapot, s emiatt nem egy nő kitolja a nagy eseményt akár huszonöt éves koráig is.
Félelmek
„A szextől való félelem következtében a nő már nem tud igazán felizgulni, ennél fogva a nedvesedése sem kielégítő, és persze így a behatolás fájdalmas, majd egy idő után lehetetlen. Kialakul a másodlagos vaginizmus” – Bede Zsuzsanna, szexuál pszichológus.

Ennek pszichés okai vannak, s nem féltetlenül csak a szüzesség elvesztése előtt állhat fenn. Nem egyszer a nő a fájdalom érzet miatt idővel elkezd félni a szextől, s automatikusan görcsbe rándul a teste, esetleg egy rossz élmény is állhat az egész mögött.

Ha huzamosabb ideje fenn áll ez a probléma, akkor semmiképp se keseredjünk el, és a szexről se mondjuk le. Helyette keressünk fel egy szakorvost, aki majd segít nekünk megoldani a problémát.

Impotencia

A férfiak számára a legrettegettebb szó a világon. Már az egyszerűbb, merevedési zavarokat is így hívják a szakemberek. A legtöbb esetben azért jelentkezik ez a probléma, mert a férfiak annyira félnek a rossz teljesítménytől, hogy végül belefutnak a dologba. Ráadásul, ha már egyszer megtörtént a gond, akkor a következő alkalomkor is ezen fog aggódni, s így megint megnő az esélye annak, hogy megismétlődjék a baj.

Sok oka lehet a merevedési gondoknak. Okozhatja ezt akár egy rossz párkapcsolat, ahol a nő sosem tud kielégülni, ez a férfiak vágyát is csökkenti, s idővel gondjaik lesznek. Esetleg félrelépésnél is előfordulhat – mégis nagyobb a lelkiismerete, s egyszerűen nem jön össze a megcsalás.

A legtöbbször önértékelési gondok szoktak a merevedés mögött meghúzódni. Ha kudarc éri a munkahelyén a férfit, az a legtöbbször kihat a szexuális életére is. Összefügghet szerelmi bánattal, válással, és bármilyen kellemetlen élménnyel. Sok esetben talán nem is érdemes erőltetni a szexet, amíg máson jár az ember agya, de az orvost sem ciki felkeresni, mert csak javíthat a helyzeten.

Nem biztos, hogy bennünk van a hiba

Szervi okai is lehetnek a merevedésnek. „A pszichés okokra visszavezethető potenciazavart úgy ismerheti fel, hogy megfigyeli magán, van-e reggeli spontán merevedése. A hajnali, éjjeli, illetve bármilyen más helyzetben bekövetkezett merevedés - még ha ritkán fordul is elő - kizárja a szervi okokat” – tanácsolta a doktornő.

Ha túl hamar véget ér

A másik legrettegettebb élmény a férfiak számára a korai megömlés. Ez akár teljesen spontán helyzetben is megtörténhet, akár a buszon, vagy akkor, ha hozzáér a nők nemi szervéhez a férfi. Ez mindenképp kellemetlen, és az együttlét során a nőknek is elég kínos. „Elsősorban a tapasztalatlanság. A fiatalra nagy erővel hatnak a szexuális ingerek, teste még spontán működik. Szexuális helyzetben a fiú izgul, hogy valamit rosszul csinál, fél, hogy nem tud teljesíteni” – magyarázta Bede Zsuzsanna a HírExtra megkeresésére.

A leggyakoribb az, amikor már a behatolás után túl korán történik meg a magömlés. Érdekes, de ezen még a szakemberek is vitatkoznak, hogy mennyi az ideális idő, ahhoz, hogy egy férfi elmenjen. Valaki az egy percet tartja annak, míg más az ötöt. Abban egyet érthetünk, hogy az egy perc az nagyon kevés, tehát semmiképpen sem normális. Egyes orvosok azt tartják normálisnak, ha a nő orgazmusa után megy el a férfi, de ezzel sem ért mindenki egyet.

Cim
„Ha egy férfi gyorsnak tartja magát, az első reakciója, hogy lerövidíti az előjátékot. Ez hibás elgondolás, ezzel legfeljebb azt lehet elérni, hogy a nőnek abszolút ne legyen jó semmi. Ha már régóta fennáll a probléma, a kudarcsorozat hatására egy idő után már a merevedés is csökkenhet, de akár meg is szűnhet” – Bede Zsuzsanna szexuálpszichológus.
Nem érdemes túlzottan megijedni, mert sok oka lehet, amiért túl hamar megtörténik a magömlés. Lehet akár izgalom miatt, vagy egy hosszabb kihagyás után is. A problémát nagyon könnyű kezelni, s lehet változtatni azon, hogy tovább tartson az élvezet.

Ha bármilyen problémánk van, ne féljünk megbeszélni partnerünkkel, s ha még akkor sem javul a helyzet, akkor egy orvost is keressünk fel.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását