2024. május 6. - Ivett, Frida

Szent Gellért Fesztivál Szegeden

A Szeged-Csanádi Egyházmegye és a Szegedi Hittudományi Főiskola közös fővédnöksége alatt 2008-ban először rendezik meg Szegeden a Szent Gellért Fesztivált, szeptember 1-jén és 2-án- jelentette be pénteken az egyházmegye vezetője.
2008. augusztus 29. péntek 19:41 - Hírextra
Kiss-Rigó László püspök elmondta: a program párhuzamosan zajlik majd a XX. Biblikus konferenciával és a Móra Ferenc Múzeumnak a Biblia évéhez kapcsolódó kiállításával.

A Magyarország egyik első püspökének nevét viselő koncertsorozat fő célja, hogy olyan komolyzenei eseményre hívja a szegedi, környékbeli és szélesebb zenekedvelő közönséget, amely a vallás, a zene és a spiritualitás szoros kapcsolatát is kifejezi.

A rendezvényre létrehozott Szent Gellért Akadémia, mint a fesztivál hivatalos szimfonikus zenekara többféle nemzetiségű fiatal profi zenészekből áll össze. A multikulturális képet Lydia Rathkolb osztrák szoprán; Elena Denisova orosz hegedűművész; Vera Binarova cseh brácsaművész, Jeanne Christée német hegedűművész, valamint a dél-koreai első karnagy és a svájci művészeti vezető teszi teljessé.

A kétnapos rendezvény nemcsak változatos nemzetiségű zenészekben, de változatos zenei programokban és helyszínekben is bővelkedik majd. A Szent Gellért Fesztivál fő helyszíne a Szegedi Dóm, ahol szeptember 1-jén este szimfonikus koncertet hallgathat meg a közönség a Szent Gellért Akadémia előadásában. A Robert Christian Bachmann művészeti vezető és Yoon Kuk Lee első karmester által dirigált hangversenyen felcsendülnek többek között Purcell G-moll Chaconne vonósokra című műve, Telemann: G-dúr versenymű brácsára, vonósokra és basso continuo-ra, Albinoni: G-moll Adagio szopránra és zenekarra valamint Haydn 96. Szimfóniája.

A program másnap este szintén a Dómban folytatódik, méghozzá ünnepi szentmisével, majd ezután újabb hangverseny következik. Ezen elhangzik például Mozart: Laudate Dominum című műve, Bach D-moll versenymű kettő hegedűre, vonósokra és basso continuo-ra, valamint Beethoven 7. szimfóniája is, valamint Bachmann Rotation című művének ősbemutatója.

A szimfonikus hangversenyek kereteit hétfőn és kedden déli koncertek szolgáltatják a Szegedi Katolikus Házban; ezek során modernebb zenei élményekben és előadásokban lehet része az érdeklődőknek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását