2024. április 26. - Ervin

Erőss Zsolt hegymászó fotóiból nyílt tárlat az állatkertben

Magashegyi expedíciózás címmel nyílt meg Erőss Zsolt hegymászó fotókiállítása a Fővárosi Állat- és Növénykert Barlangtermében.
2008. augusztus 29. péntek 18:35 - Hírextra
Erőss Zsolt 13 éves korában kezdett el sziklát, majd később hegyet mászni. Neve 2002-ben vált ismertté, amikor első magyarként feljutott a 8848 méter magas Mount Everest csúcsára oxigénpalackkal.

Legutóbb idén májusban sikerült kiemelkedő eredményt elérnie: meghódította a 8463 méter magas Makalut. Ez volt a hetedik nyolcezer méternél magasabb hegy, amelyre feljutott. Ezzel a teljesítménnyel a kilencedik nyolcezer méternél magasabb hegyet hódította meg magyar hegymászó a világon található 14-ből.

A tárlaton a korábbi expedíciókon készült fotókból látható közel 40 alkotás. "Főként azok a fotók kaptak helyet, amelyek szépek, persze van olyan is, amelyen nem nézek ki túl jól, de mondjuk egy hegy csúcsán, például az Everesten vagyok és ezért került a kiállításra, de a képek 99 százaléka művészi szempontból is szép" - mondta az MTI-nek Erőss Zsolt.

Ezentúl fontos szerepet kapott az ismeretterjesztés is. A hegyekről, a gleccserekről, a magashegyi teherhordókról és arról is többet megtudhatnak a tárlat látogatói, hogy miért vállal valaki ilyen veszélyes sportot.

A Fővárosi Állat- és Növénykert tervei között szerepel, hogy a Barlangterem máskor is helyet adjon érdekes kiállításoknak és programoknak. Hanga Zoltán sajtószóvivő elmondta: Erőss Zsolt hófödte hegycsúcsokat és más természeti szépségeket bemutató tárlatát nemcsak azért látja szívesen az intézmény, mert tiszteletre méltónak tartja a hegymászó teljesítményét, hanem azért is, mert a képek segítségével emberek sokasága részesülhet abból a látványból, amelyet az eredeti helyszínen megcsodálni csak nagyon keveseknek nyílik lehetősége.

A kiállítás szeptember 24-ig látható a városligeti intézmény Barlangtermében.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását