2024. március 29. - Auguszta

A diadalra emlékeztek

Sétahajózás és koncertek mellett harangzúgással, ágyúlövésekkel és kiállítással is emlékeznek az 1456-os nándorfehérvári győzelemre július 22-én Budapesten a Duna ünnepén; a fővárosból szombaton induló evezőstúra résztvevői Nándorfehérvárnál köszöntik az
2008. július 11. péntek 17:34 - Hírextra
A Duna ünnepe címet viselő budapesti rendezvénysorozattal emlékezik meg idén is az Országos Ómagyar Kultúra Baráti Társaság a nándorfehérvári csatáról.

Az 552. évfordulóra készülve szombaton evezőstúra indul a magyar fővárosból egészen a Fekete-tengerig. A túra résztvevői július 22-én Nándorfehérvárnál horgonyozva emlékeznek majd az 1456-os csata évfordulójára - közölte Bóta László, a társaság munkatársa pénteken az MTI-vel.

A hatodik alkalommal megrendezendő Duna ünnepén Budapesten, a Vigadó rakparton jelmezes felvonulással idézik meg a Nándorfehérvár felmentésére siető Hunyadi és Kapisztrán seregeit.

A délelőtti programot a Kecskés Együttes historikus zenei műsora, versek, zsoltáros és népénekek, valamint tengerész ima színesíti. A történelmi egyházak képviselői áldást és imát mondanak az elesettekért, a hajósokért, a vizek munkásaiért és áldozataiért.

A déli harangszó idején tizenkét ágyúlövés mellett helyezi a vízre az emlékezés virágait és koszorúit egy rekonstruált történelmi hajó legénysége. A szórakozni vágyókat sétahajózás is várja a Római gályával az Erzsébet és az Árpád híd között.

Lobogók a Dunán címmel nyílik kiállítás a dunai hajózásban használt zászlókból a Közlekedési Múzeumban, este pedig hálaadó mise várja a résztvevőket a Belvárosi Főplébánia Templomban, örömtűz és táncház a Március 15. téren.

A szervezők tájékoztatása szerint az ünnepi megemlékezésre, koszorúzásra hivatalosak a magyarországi történelmi egyházak képviselői, a Duna menti országok, a csatában résztvevő szövetséges államok és az egykori ellenfél Törökország nagykövetei és küldöttségei.

A Duna ünnepével a szervező Országos Ómagyar Kultúra Baráti Társaság rá kívánja irányítani a figyelmet a Dunára és környezetére, a vizek mai állapotára, közös megóvására is, valamint mindazokra, akiknek sorsa a Dunához és a vizekhez kötődik.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását