2024. március 29. - Auguszta

Cigány az űrben

Fekete komédiát forgat Lajkó - cigány az űrben címmel Lengyel Balázs, akinek első nagyjátékfilmje egy elképzelt történetet mesél el a szovjet űrprogramról.
2016. augusztus 13. szombat 18:29 - HírExtra
A forgatókönyv szerint az első élőlény az űrben nem egy Lajka nevű kutya, hanem egy Lajkó nevű magyar permetezőpilóta volt. A film 1957 elején játszódik, amikor a Szovjetunió úgy dönt, hogy baráti országai közül Magyarországnak ad esélyt, hogy kiválassza, kit küld első emberként az űrbe.

Korábban A répa című kismfilmet rendező Lengyel Balázs az MTI-nek adott interjúban elmondta, hogy a szovjet űrkorszak hajnaláról akart magyar vonatkozású filmet forgatni írótársával, Lovas Balázzsal együtt.

Lengyel Balázs kiemelte, hogy a magyar kultúrában és filmtörténetben a szatírának komoly múltja és hagyománya van, a Lajkó is ehhez kíván csatlakozni. A nagy előd, A tanú nyomdokain haladva a 20. század történéseit a második világháborútól kezdve a szocializmus évein vagy a diktatúrák sötét korszakain keresztül groteszk humorral mutatja be.

"Nehéz alkotóként egy mondatban megfogalmazni egy üzenetet, erre nyilván a filmet szeretném felkínálni a nézők számára. Nekem annyi a vágyam, hogy a film pozitív energiája és humora, pozitív életszemlélete átragadjon a nézőkre, mert azt gondolom, hogy most leginkább erre van szükségünk nekünk, magyaroknak" - fogalmazott a rendező.

A Filmalap 313,96 millió forintos támogatásával készülő alkotás forgatását július közepén kezdték el, vidéki helyszíneken. A rendező elmondta, hogy már túl vannak a munka felén és jelenleg néhány napot Budapesten, az Államigazgatási Uszodában és annak tornatermében forgatnak, itt készülnek el a bajkonuri űrrepülőteret megjelenítő részek. Ezek után újra vidékre utazik a stáb és többek közt Kiskunlacházán, Csobánkán, Várpalotán, Ócsán és Oroszlányban dolgoznak.

A főhőst Keresztes Tamás alakítja, illetve Gyabronka József és Pálffy Tibor lesznek a film főbb szereplői, de mellettük feltűnik mások mellett Papadimitriu Athina, Trokán Anna és Trokán Nóra, Szirtes Ági, Máté Gábor, Rajkai Zoltán, Trill Zsolt, Lukáts Andor is. A Lajkó producere a Pálfi György Szabadesés és jelenleg Kanadában készülő Az Úr hangja, valamint Gigor Attila A nyomozó és a bemutatás előtt álló Kút című filmet is jegyző Pusztai Ferenc. Operatőre Réder György, látványtervezője Valcz Gábor. A bemutatót 2017 őszére tervezik.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását