2024. május 9. - Gergely

A "beteg épület tünetegyüttes"

A nemzetközi szakirodalom már hivatalosan is elismeri az úgynevezett "Sick Building Syndrome" (Beteg épület) tünetegyüttest. Levertség, fáradékonyság, vörös szemek, köhögés - ezek lehetnek az első tünetek, ha egy irodaházban vagy bevásárlóközpontban nem t
2008. január 7. hétfő 07:42 - Hírextra
Súlyosabb esetben akár még legionella fertőzést is terjeszthetnek a légvezetékek. A munkaügyi felügyelők ezeket a gépeket is ellenőrzik, és súlyos mulasztás esetén akár tízmilliós büntetést is kiszabhatnak.

A nemzetközi szakirodalom már hivatalosan is elismeri az úgynevezett "Sick Building Syndrome" (Beteg épület) tünetegyüttest. Általában olyan épületekben, például irodaházakban vagy bevásárlóközpontokban jelentkezhet, ahol nincsenek ablakok, a levegő forgatását pedig központi szellőző- és klímaberendezésekkel oldják meg - mondta a Független Hírügynökségnek Sólyom Gábor, az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF) osztályvezetője. Az ilyen helyeken dolgozóknál levertséget, letargiát, fáradékonyságot, fejfájást, koncentrációs zavarokat, nyálkahártya-irritációt tapasztaltak, és gyakran bevörösödött a szemük, ha azonban elhagyták a munkahelyüket, a tünetek enyhültek vagy elmúltak. A szakirodalom arról is említést teszt, hogy a klímaberendezések egyes esetekben fertőzések továbbítására is alkalmasak lehetnek, ilyen lehet például a legionella. Ez azonban már járványügyi kérdés, ami az ÁNTSZ-hez tartozik - tette hozzá Sólyom Gábor.

A legproblémásabbak a nagy irodaházakba és plázákba központilag beszerelt gépek. Az egyes helyiségekbe az álmennyezet alatt húzódó légvezetékek viszik a levegőt, és ezeknek a tisztítása sok helyen nem megoldott - mondta a Független Hírügynökségnek Ney Gusztáv épületgépész. A szakember szerint ennek többnyire gazdasági okai vannak, hiszen ezeknek az épületeknek a zöme mostanában épült hitelből és még nincs mindenhol bérlő, viszont magasak a törlesztőrészletek és a rezsiköltségek. Mivel ezek a légvezetékek nincsenek szem előtt, általában a tisztításon spórolnak az üzemeltetők. A munka méterenként 2-4 ezer forintba kerül, vagyis a berendezések típusától, a vezetékek hosszától és az álmennyezet elbontásától függően egy-egy teljes körű fertőtlenítés akár több milliós költséggel is járhat. Ney Gusztáv úgy fogalmazott: "ez egy időzített bomba, hiszen erről nem tudnak az emberek, és különösen azok nincsenek tisztában a veszélyekkel, akik ilyen helyen dolgoznak, és ott töltik az életük jelentős részét".

Az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF) az ellenőrzések során a szellőző- és klímaberendezések tisztaságát is vizsgálja. Sólyom Gábor osztályvezető azt mondta: ágazatonként, éves terv alapján keresik fel az építő- és feldolgozóipari, mezőgazdasági cégeket, a kereskedelmi egységeket, köztük a bevásárlóközpontokat is. Ha egyéni panaszt kapnak, oda soron kívül is kimennek. Az ellenőrök azt vizsgálják, hogy az üzemeltető betartotta-e a szellőző- és klímaberendezések gépkönyvében található utasításokat. Ezek tartalmazzák a gyártó ajánlásait arról, hogy milyen gyakran kell elvégezni a vezetékek tisztítását. Ettől persze gyakrabban is megtehetik, ha a dolgozók érdekében indokoltnak látják. Ha az ellenőrzés valamilyen súlyos, az alkalmazottak egészségét súlyosan veszélyeztető hiányosságot tár fel, 50 ezer és 10 millió forint közötti munkaügyi bírságot szabhatnak ki. Sólyom Gábor hozzátette, hogy tavaly nyáron, a hőségriadó idején már megbüntettek egy termelőüzemet, mert a szellőzőberendezés hibája is hozzájárult a dolgozók enyhe, de tömeges mérgezéséhez.
Forrás: hirado.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását