2024. május 2. - Zsigmond

Újabb római császár szoborkolosszusát találták meg

Marcus Aurelius római császár kolosszális márványszobrának maradványait találták meg belga és német régészek Sagalassos törökországi görög-római romvárosában, az ókori termák területén.
2008. augusztus 28. csütörtök 11:40 - Hírextra
Csak a szobor feje majdnem egyméteres - közölte az ásatásokat vezető Marc Waelkens, a leuveni katolikus egyetem professzora. A fejen kívül megtalálták a lábakat és a karokat is - ez utóbbiak egyikén a földgömböt tartja az uralkodó.

"Ez az eddigi legszebb ábrázolása az ifjú Marcus Aureliusnak és rendkívül jó állapotú" - mondta a leletről az ásatások vezetője. A szobor 4,5 méter magas lehetett a kutatók becslése szerint.

Az Aureliust katonacsizmában ábrázoló mű egy hat római császárt ábrázoló óriásszoborcsoport része lehetett, és valószínűleg 161-165 között készült. A belga-német régészcsoport azt gyanítja, hogy a császár törzsét hajdan bronzöltözék boríthatta, amely azonban egy földrengésnél tönkrement.

Régészek már 18 éve folytatnak ásatásokat a nyugat-törökországi Sagalassusban, amely a hajdani római birodalom egyik jelentős regionális központjának számított. A kutatók már más jelentős római császárok és hozzátartozóik szobrainak töredékeit is megtalálták.

Néhány hónapja ugyanez a régészcsoport találta meg ugyanitt a 117-től 138-ig hatalmon lévő Hadrianus császár ugyancsak kolosszális szobrának több darabját, köztük a császár egyik legszebb portréjának számító fejet.

Marcus Aurelius 161-től 180-ban bekövetkezett haláláig uralkodott; az ő idején játszódik például Ridley Scott Oscar-díjas szuperprodukciója, a Gladiátor című film.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását