2024. május 2. - Zsigmond

Az OCÖ elfogadhatatlannak tartja és elítéli a bíróság megfélemlítését

Elítélendőnek és megdöbbentőnek tartja az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) elnöke, hogy a Magyar Gárda megszüntetése érdekében indított polgári per bíráját megfenyegették, hogy így gyakoroljanak nyomást az igazságszolgáltatásra.
2008. augusztus 28. csütörtök 11:34 - Hírextra
Kolompár Orbán, a roma érdekképviseleti szervezet elnöke, aki a felperesi oldalon beavatkozott a polgári perbe, az MTI-nek küldött csütörtöki közleményében úgy fogalmazott: elítéli a független magyar bíróság elleni támadást, és az általa képviselt szervezetek nevében is szolidaritásáról biztosítja a megfenyegetett bírónőt. Hozzátette: igazolva is látja korábbi aggodalmát, mely szerint "a Jobbik párt és a Magyar Gárda támogatói nem csupán a társadalom legszegényebb és legvédtelenebb csoportjait, köztük a cigányságot fenyegetik, hanem immáron a törvényességet és a demokratikus államberendezkedést védő független magyar bíróság dolgozóit is".

"Holnap vajon kiket fenyegetnek meg a történelem szemétdombjára való eszmét vallók?" - tette fel a kérdést közleményében az OCÖ elnöke, megerősítve azon véleményét, hogy a kirekesztés és erőszak ellen továbbra is a jog és a törvény erejével kell fellépni. Meggyőződése, hogy az általa javasolt civil, roma önvédelmi mozgalom jó eszköz erre, és sikerül elérni, hogy a "Prikezsia Gárda" szellemiségében elkövetett támadásokat rögzítve, a hatóságokat értesítve elegendő bizonyíték gyűlik össze, hogy a feketeruhás szervezet a bíróság feloszlassa.

A Magyar Gárdát az OCÖ többször nevezte már a nyilvánosságban előtt Prikezsia Gárdának. Prikezsia cigány nyelven annyit jelent, hogy "szerencsétlenséget hozó", "minden rosszat megtestesítő".

A Fővárosi Bíróság sajtótitkársága az MTI-vel szerdán közölte, hogy ismeretlenek a Magyar Gárda megszüntetése érdekében indított polgári per bíráját telefonon megfenyegették, aki ezért elfogultságot jelentett be, így új bírót kell kijelölni. A szeptember 1-jére kitűzött tárgyalás elmarad, ez azonban nem okoz késedelmet, ugyanis a korábbi beavatkozási kérelmek elutasítása miatt benyújtott fellebbezéseket szerdán továbbította az elsőfokú bíróság a Fővárosi Ítélőtáblára, és az elsőfokú per majd csak a beavatkozások ügyében hozott ítélőtáblai határozat után folytatható - tudatta a Fővárosi Bíróság.

Közleményükben megjegyezték, a bíróság megtette a szükséges intézkedéseket a névtelen fenyegető telefonok, és a Magyar Gárda perének átszignálása, azaz új bíró kijelölése ügyében.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását