2024. május 5. - Györgyi

Mentősök versenye

Mentősök és mentőorvosok versenyét rendezik Balatonaligán csütörtöktől szombatig. A vetélkedő előtt csütörtökön orvostudományi konferenciát rendeztek a mentőorvostan határterületei témában - mondta az MTI-nek Tóth Attila, a Magyar Mentő és Mentőtiszt Egye
2008. augusztus 28. csütörtök 17:26 - Hírextra
Az esemény szervezője elmondta: a verseny végén egyesületük Hőnyi Péter mentőorvosnak a legmagasabb kitüntetésüket, Az év mentőorvosa díjat adományozza. Az orvos a Kiskunlacházánál július 31-én történt tragikus, két halálos áldozatot követelő mentőhelikopter-baleset után tanúsított helytállásáért kapja az elismerést.

Első nap éjszaka rendezik a versenyt a négyfős csapatok számára, ami hajnali 1-ig tart majd. Itt az a cél, hogy a mentősöket folyamatos stressz alatt tartsák egy-egy kitalált szituációval. Tavaly például a Balatonból kellett kimenteniük egy kisgyereket, ami végső soron nem is a mentők, hanem a vízimentők feladata - fogalmazott.

Elmondása szerint az idén egyebek mellett kocsmai verekedés során megsérült embert kellett megmenteniük, akinek a fejéből - imitált módon - egy kés áll ki. Itt az agresszivitással szembeni fellépésen túl az életmentés a legfontosabb feladatuk, de mérlegelniük kell, hogy a halál esetleges beállta után donorként lehetne-e hasznosítani az elhunyt szervei közül valamelyiket.

Tóth Attila hozzátette: a verseny több állomásból áll, s a terepen a csapatok egyszerre, egymással párhuzamosan dolgoznak. Ennek során meg kell állapítaniuk többek között azt is, hogy egy gyermeken esett sérülés bántalmazással vagy véletlen balesettel keletkezett.
A háromnapos rendezvény a mentőautók Balatonaligától Balatonkeneséig történő ünnepélyes felvonulásával ér véget.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását