2024. május 3. - Tímea, Irma

Malac a mosógépben, Télapó az árokban

Hogyan lehet kimosni egy malacot? Tud-e a Télapó stoppolni? Két kérdés, amelyre a szegedi D-Galéria legújabb kiállításán, az Andersen-díjas Tomi Ungerer képeiből csütörtökön nyílt tárlaton kapunk választ.
2008. augusztus 28. csütörtök 21:10 - Hírextra
Kovács Krisztina, a DÉMÁSZ kommunikációs igazgatója a kiállítás megnyitóján az MTI-nek elmondta: mindenki, akinek volt kedvenc mesekönyve, emlékszik a mesekönyv képeire is. Janikovszky Éva, Réber László és Reich Károly a magyar népmesékkel együtt jelentik sokunk gyermekkorát.

A mesekönyv-illusztrátoroknak is megvan a maguk Nobel-díja, stílszerűen Andersen-díjnak hívják. Az Andersen-díjasok egyik legnevesebb képviselője Ungerer, akinek a képei augusztus 28-tól Szegeden láthatók.

Tomi Ungerer 1931-ben Strasbourgban született. Sokoldalú művész, szatirikus humanista, plakáttervező, illusztrátor, filmrendező, író, tervező, Andy Warhol kortársa, barátja. Világcsavargó és életművész, erotikus rajzairól éppúgy ismert, mint gyerekkönyveiről. Vietnámi karikatúrái miatt felkerült az FBI feketelistájára, ma már az Európa Tanács gyermekjogi nagykövete, a francia és a német becsületrend lovagja.

Az egyetlen francia alkotó, akinek már életében múzeuma van, ahol tekintélyes játékgyűjteményét is megcsodálhatják az érdeklődők.

Illusztrátori képességével és jó adag merészséggel megújítja még az olyan mindennapi fogalmakat is, mint a villamosenergia. A művészt jellemző szabad szellem, a humor, a költészet, olykor a pimaszság minden rajzban érzékelhető.

A gyakran mulatságos helyzetek, a rakoncátlankodó háztartási gépek, illetve a villamosvezetékek költői ábrázolása azt bizonyítják, hogy Tomi Ungerer világában az energia mindig nagyon emberközeli.

Több mint hatvan eredeti rajz, vázlat és plakát tekinthető meg, amelyeket a strasbourgi elektromos művek gyűjteményből kapott kölcsön a galéria egy tárlat erejéig. A rajzok először - és utoljára - láthatók Közép-Európában, mert a szegedi turné után, azaz október 3-át követően, már "csak" a strasbourgi Ungerer-múzeumban lesznek láthatóak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását