2024. május 2. - Zsigmond

A hipermarkethez kerülhet a Bogdáni úti buszpályaudvar

A közgyűlés csütörtöki ülésén egyhangúlag úgy döntött, felkéri Demszky Gábor főpolgármestert: vizsgálja meg, milyen feltételekkel lehetne a megszűnő óbudai, Bogdáni úti BKV-végállomást az Auchan Aquincum Áruház térségében kialakítani.
2008. augusztus 28. csütörtök 21:03 - Hírextra
A közgyűlés elfogadta Ikvai-Szabó Imre (SZDSZ) és Hagyó Miklós (MSZP) főpolgármester-helyettesek javaslatát, hogy a közgyűlés júniusi, az óbudai-újbudai ingatlancseréről szóló határozatának végrehajtását 90 napról 150 napra módosítsa.

A döntés hátterében az áll, hogy Demszky Gábor főpolgármester augusztus 27-én levelet kapott Jean Paul Filliat-tól, az Auchan Magyarország Kft. vezérigazgatójától, amelyben a cég felajánlja, hogy a Főpolgármesteri Hivatallal közösen tanulmányozza az autóbusz-pályaudvarnak az Auchan Aquincum hipermarket területére történő áthelyezésének lehetőségét.

A közgyűlés szerint a megkeresés érdemben segítséget nyújthat a Bogdáni úti végállomás problémájának megoldásához, ezért azt érdemben meg kell vizsgálni.

Az ügy előzménye, hogy a Fővárosi Közgyűlés június végén az MSZP, az SZDSZ és az MDF szavazataival járult hozzá ahhoz, hogy az 526 millió forintra becsült Bogdáni úti autóbusz-pályaudvarért kártalanításként átadják az 552 millió forintos Tétényi úti bevásárlóközpontot az Estivo Kft.-nek, a volt Express utazási iroda jogutód kft.-jének.

A cég emellett 1996-tól a buszpályaudvar használatáért 2,7 milliárd forintot igényelt. A főváros az ingatlanszakértői vélemény alapján 1,1 milliárd forintot ismert el használati díjként, amiért két Ráday utcai telket adtak cserébe.

Az Expresstől még 1979-ben sajátította ki a Fővárosi Tanács Végrehajtó Bizottsága a Bogdáni úti ingatlant. Az irodát ekkor kártalanították, de a telekkönyvi átvezetés elmaradt. Emiatt a földhivatal 1998-ban bejegyezte az Express tulajdonjogát az ingatlanra, amelyet az iroda egy kft.-be apportált.

Az évekig tartó, és esetenként egymásnak ellentmondó ítéletekkel záruló bírósági eljárás végén, 2000-ben, a Legfelsőbb Bíróság a kft.-nek adott igazat. A cég ezt követően jelezte, hogy a Bogdáni úti ingatlanért cserébe elfogadja a Tétényi úti üzletközpontot. Egyidejűleg 1,1 milliárd forintot követel a BKV-tól és a csatornázási művektől, ingatlanhasználati díjként 1996-ig visszamenőleg.

Az Auchan ajánlatának megvizsgálását követően dönthetné el a főváros, hogy az óbudai-újbudai ingatlancserét - vagyis a buszpályaudvar helyben tartását vagy átköltöztetését választja-e.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását