2024. április 27. - Zita

4. BuSho Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál

Szeptember 3-án, szerdán nyitja meg kapuit az idén negyedik alkalommal megrendezésre kerülő BUdapest SHOrt Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál, amelyen a világ legkülönbözőbb tájairól származó alkotók 90 kisfilmje versenyez egymással.
2008. augusztus 26. kedd 19:58 - Hírextra
Szabó István Oscar-díjas filmrendező nyitja meg a két helyszínen, a Vörösmarty moziban és a DocuArt Kocsiszínében zajló, szeptember 7-ig tartó fesztivált, melyre közel negyven külföldi alkotót várnak a szervezők - tudatta Köllő Killa, a fesztivál sajtóreferense az MTI-vel kedden.

Magyarország egyetlen, kizárólag rövidfilmeket felvonultató seregszemléjére 62 ország alkotói küldték el nevezésüket; a beérkezett mintegy 620 pályaműből az előzsűri 90-et válogatott be a versenyprogramba - ezek közül 14 magyar alkotás. További 130 kisfilm információs vetítéseken lesz látható. A versenyprogram filmjei közül többet most láthat először a közönség, de szerepelnek több fesztivált megjárt, megannyi díjat magáénak tudható alkotások is.

A versenyműveket értékelő öttagú nemzetközi zsűriben egy atomfizikus is helyet foglal: a német Claudia Lehman hobbiból tanult filmezést és tavaly el is vitte a Berlinaléról a "Legsokkolóbb rövidfilm" díját. A grémium további tagjai Canko Vaszilev bolgár televíziós filmes, Carlos Guimares brazil filmkritikus, Libor Anita, a Filmhu moziportál szerkesztője és kritikusa, valamint a zsűri állandó tagja, a német Wolfgang Leis.

A mustrát idén is számos kísérőprogram egészíti ki: vetítenek majd nagyjátékfilmeket, az érdeklődők workshopokon vehetnek részt, lesznek koncertek, videoinstallációs performanszok és több kiállítás is - köztük egy, Andrzej Wajda lengyel filmrendező grafikáit bemutató tárlat. Idén első alkalommal Budapest mellett három vidéki városban - Szegeden, Szolnokon és Szombathelyen - is folynak majd a versenyprogram vetítései.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását