2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Stravinsky és Gazzaniga műve a vizsgafeladat

Két különleges darabbal mutatkoznak be szombat esti vizsgaelőadásukon a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem (LFZE) ének tanszékének növendékei.
2009. december 16. szerda 18:11 - HírExtra
A Zeneakadémia kistermében Stravinsky A léhaság útja című műve, illetve Gazzaniga Don Giovannija lesz hallható a Marton Éva által vezetett tanszék diákjaitól. A rendező Almási-Tóth András.

A két mű több szállal is kapcsolódik egymáshoz, noha keletkezésüket 160 év választja el egymástól. Mindkét darab a Paradicsomból kiűzetett ember reménytelen útkeresését, a harmónia utáni kétségbeesett vágyát és az önmaga elől való szüntelen menekülését ábrázolja.

A napjainkra elfeledett Giuseppe Gazzaniga opera buffájának velencei bemutatója alig néhány hónappal előzte meg Mozart azonos című remekművének prágai premierjét. Érdekesség, hogy míg Mozartnál Don Giovanni bariton szerep, Gazzaniga darabjában tenor énekli, a vizsgán a nemrég Junior Prima Díjjal elismert Pataki P. Dániel - közölte az LFZE sajtóirodája szerdán az MTI-vel. A két opera további szerepeiben Kelemen Dániel, Wágner Adrienn, Kiss Tivadar, Orendt Gyula, Szabó Olga, Baráth Emőke Molnár Ágnes, Szerdahelyi Pál, Kelemen Dániel és Rácz Illés lép színpadra.

A művek korokon átívelő példázatok - véli a színészmesterséget oktató Almási-Tóth András -, az ember magárahagyatottságának és kiúttalanságának ironikus megfogalmazásai. Szerinte mindenki egyet akar csupán: boldog lenni, de ez szemmel láthatóan lehetetlen anélkül, hogy másokat boldogtalanná ne tegyen.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását