2024. április 23. - Béla

2002 óta 23 milliárd ment el kommunikációra

A Fidesz elfogadhatatlannak tartja, hogy 2002 óta a szocialista-szabad demokrata kormányok 23 milliárd forintot költöttek kommunikációra - közölte Ágh Péter, az ellenzéki párt képviselője keddi budapesti sajtótájékoztatóján.
2008. augusztus 26. kedd 11:53 - Hírextra
Ágh Péter korábban a témában írásbeli kérdéssel fordult a minisztériumokhoz, és - mint mondta - a válaszokból az derült ki, hogy a 2002-es kormányváltás óta összesen több mint 23 milliárd forintot fordítottak a tárcák kommunikációs kiadásokra, reklámra és propagandára.

Ugyanakkor - folytatta - a tárcák vezetői arra nem adtak választ, hogy pontosan kivel és mire kötöttek kommunikációs szerződéseket. A fideszes képviselő ezért arra gyanakszik, valamit el akarnak titkolni, és lehet, hogy ez az összeg jóval nagyobb.

Ágh Péter kitért arra, hogy a legnagyobb tételt, több mint 10 milliárd forintot a Miniszterelnöki Hivatal költötte el, ezért arra kérik majd Kiss Péter kancelláriaminisztert, hogy a jövő héten betekinthessenek a kommunikációs szerződésekbe.

Mint elhangzott, a legkevesebbet a Külügyminisztérium költötte a hat év alatt, 20 millió forintot, ezután következik a Pénzügyminisztérium 36 millió forinttal. Az igazságügyi és rendészeti tárca 163 milliót, az agrártárca 321 millió, a környezetvédelmi minisztérium 332 milliót, a Honvédelmi Minisztérium 624 milliót, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium 797 milliót, az önkormányzati minisztérium 858 milliót, az Egészségügyi Minisztérium több mint 1 milliárdot, az oktatási tárca közel 2 milliárdot, a közlekedési, hírközlési és energiaügyi tárca 3 milliárdot, és a gazdasági tárca is közel 3 milliárd forintot költött el kommunikációra - sorolta a fideszes képviselő.

Ágh Péter szerint a minisztériumok által közölt számokból az is kiderült, hogy évről évre nőttek a kommunikációs kiadások, 2006-től pedig folyamatosan 4 milliárd forint felett volt a tárcák összesített éves kommunikációs költsége. Hozzáfűzte: ez azt mutatja, hogy a kormány minél rosszabb helyzetbe vezette az országot, annál többet költött kommunikációra, a problémák magyarázatára.

Arra az újságírói felvetésre, hogy az Orbán-kormány idején az Országimázs Központra és kormánypropagandára 10 milliárd forintot költöttek el, Ágh Péter azt mondta, a mostani sajtótájékoztatón a Medgyessy- és a Gyurcsány-kormány kommunikációs költségeit vizsgálják. Hozzátette: azokat az eredményeket lehet kommunikálni, amelyeket valóban elér egy ország, és míg az Orbán-kormány alatt voltak ilyen eredmények, az elmúlt hat évben Magyarország éllovasból sereghajtó lett Európában.

Budai Bernadett kormányszóvivő reagálásában emlékeztetett arra, hogy az alig több mint két évig működő Országimázs Központ csaknem 13 milliárd forintot költött az Orbán-kormány népszerűsítésére, 2001-ben pedig, egyetlen év alatt csak a kancellária közel 7 milliárd forintot fordított kormányzati kommunikációra az állami ünnepségek szervezésével együtt.
Budai Bernadett közleménye szerint ezzel szemben 2002 óta az összes minisztérium ennek kevesebb mint felét, éves szinten átlagosan mintegy 3 milliárd forintot fordított a lakosság tájékoztatására.

A kormányszóvivő úgy vélte: csak a Fidesz "emlékezetkiesése" magyarázhatja, hogy az ellenzéki párt mégis sokallja a lakossági tájékoztatásra szánt forrásokat.

Budai Bernadett felhívta a figyelmet arra, hogy a kormánynak kötelezettsége és felelőssége a pontos és korrekt tájékoztatás, az embereknek pedig jogos elvárása, hogy megismerhessék azokat az intézkedéseket, amelyek mindennapi életüket érintik.

Mint írta, a Medgyessy- és a Gyurcsány-kormány minden korábbinál nagyobb átláthatóságot teremtett a közpénzek felhasználása terén, hiszen az Üvegzseb-törvény előírásainak megfelelően minden 5 millió forint érték feletti szerződés legfontosabb adatai megtekinthetőek a minisztériumok honlapján.

Budai Bernadett szerint a Fidesz képviselői az eddig gyakorlatnak megfelelően most is szabadon betekinthetnek a megismerni kívánt szerződésekbe, ehhez csak időpontot kell egyeztetniük a Kormányszóvivői Irodával.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását