2024. május 10. - Ármin, Pálma

Véglegesítették a salgótarjáni főiskolát megerősítő megállapodást

Véglegesítették kedden a salgótarjáni főiskola jövőjét biztosító megállapodást, miután a dokumentumot egyhangúlag jóváhagyta a város közgyűlése.
2008. augusztus 26. kedd 12:18 - Hírextra
Sándorné Kriszt Éva, a Budapesti Gazdasági Főiskola (BGF) rektora a közgyűlésen példaértékűnek nevezte a helyi felsőoktatásért létrehozott összefogást.

A BGF salgótarjáni intézetébe a tavalyi 31-el szemben 62 hallgatót vettek fel az alapeljárásban, a pótfelvételin felvételt nyertekkel együtt 96 első éves hallgató kezdi meg tanulmányait szeptemberben az 1972 óta működő salgótarjáni főiskolán - mondta.

Az ügy előzményeiről szólva Székyné Sztrémi Melinda polgármester emlékeztetett: a BGF Pénzügyi és Számviteli Kara salgótarjáni intézetének rendkívül kedvezőtlen pénzügyi helyzete miatt a szenátus úgy döntött, hogy csak akkor indítható első évfolyam Salgótarjánban, ha a hallgatói létszám eléri a 150-et. Ezta számot azonban csak 40-re becsülték.

A 150-nél kisebb létszámmal való évindítást úgy engedélyezte a BGF, hogy Salgótarján és Nógrád megye önkormányzatai vállalták az iskola működési hiányának finanszírozását. A két önkormányzat 2008-tól 3,5 évig évente 86 millió forintot biztosít erre a célra.

A polgármester hozzátette: a keretmegállapodást - amelyet a felek júliusban már aláírták Budapesten, kedden pedig utólag hagyták jóvá Salgótarjánban - a BGF záradékkal látta el, amelyben kijelenti: fenntartja magának a jogot arra, hogy ha évente nem születik meg az önkormányzatok pénzügyi kötelezettségvállalására vonatkozó megállapodás, úgy a tényleges hallgatói létszámnak megfelelően elkezdi a salgótarjáni intézet kapacitásának csökkentését.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását