2024. május 6. - Ivett, Frida

Százéves a veszprémi Petőfi Színház

Idén százéves a veszprémi Petőfi Színház, s ebből az alkalomból november 16. és 23. között hét vidéki társszínház érkezik vendégszereplésre Veszprémbe; egy héten át minden este valamelyik vidéki társulat köszönti majd a centenáriumát ünneplő veszprémieket
2008. augusztus 25. hétfő 18:25 - Hírextra
"Ez a legszebb születésnapi ajándék lesz a békéscsabai, debreceni, fehérvári, kecskeméti, miskolci, soproni és szolnoki színházaktól, ottani kollégáinktól" - hangsúlyozta a veszprémi színidirektor. Hozzátette: szeretnének ezzel a találkozóval hagyományt teremteni, "a vidéki színházak közötti érdemi párbeszédnek és szakmai együttműködésnek teret biztosítani".

Bujtor István elmondta: a jubileum alkalmából megjelentetik a Veszprémi Színházi Lexikont, amelyben minden művész benne lesz, aki 100 év alatt a veszprémi teátrumban "megfordult". Rendeznek novemberben találkozókat, kiállításokat, vetélkedőket, s kiadványokat jelentetnek meg, köztük egy, a színházi szakzsargont értelmező szótárt is - tette hozzá.

Az igazgató közlése szerint az új évad kezdetére teljesen felújították az öltözőket, a folyosókat és részben a színpadot is.

Bejelentette: a társulat - amelynek 23 állandó tagja és hét vendégművésze van - két új taggal bővült; Perjési Hilda Szegedről, Szeles József a helybeli Pannon Várszínháztól érkezett, de korábban mindegyikük több éven át dolgozott már Veszprémben. Az előző évad végén öten távoztak a színháztól.

Eperjes Károly, a színház művészeti vezetője az évadnyitón hangsúlyozta: a 2008/2009-es évadban öt nagyszínpadi bemutató lesz és két gyermekszínházi előadás. Az évad szeptember 26-án a Hyppolit, a lakáj című zenés vígjátékkal indul, Bujtor István rendezésében, Szulák Andrea és Balázs Péter főszereplésével. Decemberben Bulgakov Moliére (Álszentek összeesküvése) című darabját és Kosztolányi Dezső Édes Anna című művét mutatják be.

Februárban a Száll a kakukk fészkére című Ken Kesey-regény nyomán készült, Kakukkfészek című darab kerül színre, amelyben együtt játszik majd Bujtor István és Eperjes Károly. Bemutatják még Nagy Ignác és Parti Nagy Lajos Tisztújítás című darabját, a rendező Szinetár Miklós lesz. Tervezték Bereményi Géza rendezésében a Régimódi történet című Szabó Magda-mű bemutatóját is, ám Eperjes Károly szerint annak még csak a próbáit tudják elkezdeni 2009 májusában.

A két gyermekdarab közül először Zalán Tibor Angyalok a tetőn című művét mutatják be szeptemberben, Németh Ervin Mátyás király krónikái című darabját januártól láthatja a közönség - mondta el a művészeti vezető.

Eperjes Károly megjegyezte, hogy a jövő ősszel kezdődő évadra igazán "merész ajánlata" van már, részleteket azonban nem árult el. Kitért arra is, hogy sikeres volt az idei első félév, s mint fogalmazott: "már irigykednek" rájuk és hívják kettőjüket sok helyről. "Nem megyünk, maradunk Veszprémben, ezt illik végigcsinálni és jól" - mondta Eperjes Károly.

Lasztovicza Jenő, az intézményt fenntartó Veszprém Megyei Közgyűlés fideszes elnöke köszöntőjében hangsúlyozta: a 100 éves veszprémi teátrum kiemelt támogatást kapott idén, a tavalyi 70 millió forinttal szemben 190 milliót. Úgy vélte: ez a társulat észrevehetően "más úton, jó úton jár már".

Készen vannak a színházi épület teljes külső-belső rekonstrukciójának a tervei is, s az egymilliárd forintba kerülő munkálatok remélhetően jövőre el is kezdődhetnek - közölte az évadnyitó társulati ülésen a megyei elnök.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását