2024. május 15. - Zsófia, Szonja

A világ legolcsóbb autója gyártásának megkezdése

Az indiai Tata Motors tulajdonosa, Ratan Tata bejelentése szerint autógyára elköltözik Nyugat-Bengálból, ha folytatódik a helyi farmerek heves tiltakozássorozata. A dolgozói testi épségét és gyára berendezését egyaránt féltő iparmágnás szerint az összecsa
2008. augusztus 25. hétfő 18:16 - Hírextra
Brit sajtójelentések szerint kommunista vezetésű Nyugat-Bengál állam Singur nevű körzetének földműveseit az háborította fel, hogy a hatóságok körülbelül 400 hektárnyi termőföldet vettek el tőlük, hogy felépülhessen a világ legolcsóbb autóját előállító gyár.

Az eleve földhiánnyal küszködő, kilakoltatott farmerek kétségbeesésükben megannyi erőszakos támadást indítottak a gyár ellen.Az ügyben érintett, mintegy 14 ezer földműves érdekeit képviselő ellenzéki politikusok azt követelik, hogy a gyár adjon vissza 160 hektárnyi területet az itt élőknek, ám a régóta húzódó vitáról elhíresült cég ezt elképzelhetetlennek tartja.

A gyár elköltöztetésével való fenyegetésre válaszul a vezető ellenzéki párt az üzem "meghatározatlan idejű ostromára" szólította fel a földműveseket.A Nano névre keresztelt, átszámítva körülbelül 400 ezer forintos áron megvásárolható kisautót ősszel tervezte piacra dobni a Tata Motors, de a folyamatos összecsapások miatt ez későbbre tolódhat. A tervek szerint évi 250 ezer darab készülne az indiai tömegek számára előállított, háromajtós, babformájú kocsiból.

A történtek nemcsak a céget, hanem a tartomány kommunista vezetőit is kellemetlenül érintik, akik a The Guardian című brit lap szerint úgy tekintettek a beruházásra, mint az általuk irányított terület nagyvonalú megnyitására a kapitalizmus előtt. Szakértők szerint a probléma gyökere az, hogy a földet lényegében erőszakkal vették el eredeti tulajdonosaiktól, akiktől így valóban nem várható el, hogy támogassák a hosszú távon az ő érdekeiket is szolgáló beruházást.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását