2024. április 25. - Márk

Újra itt a Megasztár!

A Tv2 dalos tehetségkutató műsorszériája újabb felvonásához közeledik. Augusztus 30-án, 19:30 perckor startol a Megasztár 4, melyben a lelkes mega-rajongók és kevésbé lelkes nézők is számos változásnak lehetnek szem és fültanúi.
2008. augusztus 21. csütörtök 09:59 - Gembiczki Rita
Végy egy külföldön sikerrel futó műsor licence-et, adj hozzá ismert, a magyar zenei és művész életben szereplő arcokat, fűszerezd meg felfedezetlen énekelni vágyó fiatalokkal, végül bolondítsd meg egy óriási költségvetéssel és már kész is a kereskedelmi televíziók jól bevált nézőcsalogató receptje. A Tv2 újra műsorra tűzi Árpa Attila produceri szárnyai alatt működő zenei tehetségkutató versenyét, a Megasztár 4-et, amely azonban az előző részekhez képest, számos újdonságot tartalmaz. Az újítások már az előválogatások alkalmával megmutatkoztak, hiszen most először nemcsak a fővárosban keresték a csatorna munkatársai a szerepelni vágyó fiatalokat, hanem vidéki városokban is: Miskolc, Siófok, Debrecen, Pécs, Szeged, Győr. A televízió közlése szerint annyian jelentkeztek a Megasztár 4-re, mint az előző három részre összesen. Az érdeklődés tehát még mindig óriási, a kérdés az, hogy mennyi bőrt lehet még lehúzni egy műsorról? A válasz: bármennyit.

Hybrid adásmenet

Az új széria első három részében a megszokott menet lesz, vagyis a válogatók legjobb pillanataiból láthatunk összeállításokat. Ezek a szösszenetek valószínűleg most sem fognak csalódást okozni, mivel ugyanúgy lesz részünk hamis dallamokban, mint kiforrott, képzett hangokban. Ami már újdonságot jelent, hogy nem lesz műfaji megkötés, tehát minden olyan művészeti ág, amely kapcsolódik az énekhez szerephez juthat. Ennek megfelelően előfordulhat opera, operett, sanzon, vagy akár musical előadás is. „A versenyzőknek nem feltétlenül kell valamennyi műfajban jónak lenniük: ha valaki egyvalamiben nagyon erős, akkor azt a területet próbáljuk majd kibontani.” Nyilatkozta Till Attila a produkció házigazdája, egy reggeli színes szagos műsorban.

További újdonság, hogy a csatorna erősíteni kívánja a műsor reality jellegét, így a versenyzőket nem csak a próbák és a fellépések alatt mutatják majd, hanem a napi tevékenységeikbe is bepillantást nyerhetünk. Mivel a jelentkezés alsó korhatárát levitték 12 évre, így kérdéses, hogy egy, vagy akár több gyerek hogyan fog együtt élni számára vadidegen felnőttekkel több héten keresztül. A fiatal hangról már nem is beszélve, hiszen a lányok és főleg a fiúk esetében sokat formálódik, változik a hangszín. Bár kétségtelen, hogy a nézettségi adatok emelkedni fognak, egy gyerek számára ez a lehetőség nem lesz jó értelemben vett tanulópénz.

Más kérdés, hogy milyen haszna lesz a valóságshow jellegnek, hiszen a körvonalakból egy olyan hybrid Big Brother látszik kirajzolódni amelyben az éneklés nem ajánlott műsorszínesítő eszköz, hanem kötelező elem. Ezt erősíti az a tény is, hogy nem csak szombaton nézhetjük meg a „leendő sztárok” cselekményeit, hanem minden nap, egy önálló műsor keretében is, amelyet valószínűleg a legnézettebb esti sávban fognak műsorra tűzni. Így tehát az érdeklődők a képernyőre tapadva figyelhetik kedvenceik reggeli fogmosásától kezdve a napi kötelező énekpróbákon át, az esti vacsoráig bezárólag mindent, a kisebb és nagyobb konfliktusokat, valamint a szövődő baráti és bizonyára szerelmi viszonyokat is. Mert egy igazi valóságshow jellegből ezen alkotóelemek egyike sem hiányozhat.

Zsűri felújított változatban

A Tv2 szellőztetéseinek köszönhetően, már számos lehetséges név felröppent hírként a leendő zsűritagokkal kapcsolatban. Az előzőekben megszokott öt tagú zsűri helyett, most hárman fognak ítélkezni a versenyzők felett. A női vonalat Eszenyi Enikő Kossuth-díjas színésznő fogja erősíteni. A produkció folyamán, személyével kívánják garantálni, hogy mind a színpadi rátermettség, mind az előadói tehetség és a személyiség összhatásában érvényesülhessen az énektudás mellett. A színésznő, rendezőnő elmondása alapján, saját szakmai elvárásai alapján fog dönteni arról, hogy kit szeretne látni a fordulókon. „Ha az hangzik el valamelyikünk szájából, „a saját szakállamra döntök”, akkor tudjuk, hogy a másik kettő valószínűleg nem ért egyet a döntésünkkel, de valami olyat láttunk meg a jelentkezőben, ami miatt újra kíváncsiak vagyunk rá.”

A következő „bíra” a sorban Fenyő Miklós, a Hungária együttes alapítója, valamint egykori frontembere, aki hozzájárult régi felfedezettje, Szandi karrierjének beindulásához is. „Még keresem a helyem a zsűriben és a Megasztárban is. Annyi sok hangot ismertünk meg, annyi sok dal hangzott már el, hogy tele van velük a fülem. Még nem igazán tudom, mit keresek, de bízom benne, hogy nagyon tehetséges fiatalokat találunk”-nyilatkozta.

A csapat harmadik és egyben pályafutását tekintve legfiatalabb tagja Mester Tamás rock zenész lesz, akit elsősorban a Mester és Tanítványai formációból ismerhet a közönség. Legújabb produkciója pedig a többek között Ganxsta Zolival kooperáló, Jack Jack nevet viselő zenekar. A zsűri tehát felállt, és július 14-ével elkezdte a jelentkezők válogatását.

Az üzlet az üzlet

Mint ahogy sok minden, a tehetségkutató műsor is csak egy üzlet. Persze itt az utca kétirányú, hiszen nemcsak a csatorna profitálhat, hanem az adott versenyző is, aki jelentős ismertségre, népszerűségre tehet szert. Elméletben, mivel a legtöbb szereplő nem váltotta meg a világot. Azért lehet ezt mondani, mert a műsor legtöbb szereplőjére igaz, hogy vagy nem tudtak maradandóan betörni, a már amúgy is rendkívül telített magyar könnyű zenei piacra, vagy a csatorna árnyékában maradva, egy két felejthető slágerrel tudtak előrukkolni. Kivételek természetesen mindig vannak, nézzük csak meg az előző Megasztár szériák máig sokat foglalkoztatott előadóit, úgymint Gáspár Lacit, Dér Henriettát (a Sugarloaf zenekar énekesnője), vagy éppen Tóth Gabit. A bulvár médiának azonban sem az előző, sem ez utóbbi lehetőség nem jelent problémát, mivel azt majdnem minden versenyző elmondhatja magáról, hogy egyszer már szerepelt valamilyen magánéleti kérdésével címlapon. Ez is azt mutatja sajnos, hogy a magánszféra zűrzavarai sokkal jobban érdeklik az embereket, mint az a tehetség, aminek hatására figyelmet és érdeklődést kaptak a versenyzők.

A televíziók rendszeresen mérik képernyőseik ismertségét, hogy megtudják, ki az a médiaszereplő ma Magyarországon, akit érdemes mutogatni. A GFK Hungária havonta 400 embert kérdez meg a médiaszemélyiségek megítéléséről, ismertségével kapcsolatban. Az eredmények bizony magukért beszélnek, hiszen a korábbi éneklős tehetségkutatókban feltűnt, hirtelen felkapott és megcsócsált versenyzőkre már nem is emlékeznek az emberek.

A megaszériák ugyan nem hoztak mindent elsöprő nézettségi adatokat a Tv2-nek, de imázs építésre tökéletesen kiváló volt, és még az is lesz egy darabig. Annál is inkább, mivel az ilyen jellegű műsorok, témát adnak az embereknek, a közvéleménynek. Valamint lehet izgulni a szomszéd kislányért, hogy tovább jut-e vagy sem. Ettől függetlenül a külföldi szériák sikerrel futottak le Csehországban, Dél-Afrikában, Franciaországban, Hollandiában, Kanadában, Portugáliában, az USA-ban, Új-Zélandon és igen, Magyarországon is. Hab a tortán, hogy az első megasztár egyik zsűritagja, Spitzer Gyöngyi „Soma”nyilatkozta, hogy ha lenne még megasztár széria, nem vállalna részt benne, mert az már hiteltelen lenne. Ehhez képest még két megaműsorban dolgozott aktív tagként.

Láthatjuk, hogy hol a vége? Mert amíg néhány változtatással új életet lehelnek egy műsorba, addig inkább hasonlít majd egy folytatásos regényre, mint hiteles tehetségkutató műsorra. A kérdés csak az, hogy vajon hány bőr van még ezen a projekten?
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását