2024. április 27. - Zita

Botticelli a maastrichti képzőművészeti vásáron

Sandro Botticelli Madonnát ábrázoló festménye lesz az idei TEFAF, az európai képzőművészeti vásár egyik kiemelkedő attrakciója a hollandiai Maastrichtban.
2010. március 9. kedd 15:10 - HírExtra
A szombaton nyíló műkincsvásáron 11,1 millió euróért (csaknem 3 milliárd forintért) kínálják eladásra az olasz reneszánsz festő Madonna a gyermek Jézussal és Keresztelő Szent Jánossal című festményét. A kép ötven éven keresztül John D. Rockefeller Jr.
magángyűjteményének részét képezte, nemrég került egy New York-i magánkollekcióba.
A vásár szervezőinek információi szerint a harmincezer antikvitás, ékszer és műalkotás között Paul Gauguin (1848-1903) francia posztimpresszionista festő egy késői művét is bemutatják. A Két nő című, 1902-ben készült kép 18 millió euróba (4,8 milliárd forintba) kerül.

Eladásra kínálják az idősebb Jan Brueghel és Joos de Momper holland festők egy tavaszi tájat ábrázoló képét is. Az 1618-ban és 1819-ben készült képek ára hárommillió euró (816 millió forint).

Az évente megrendezendő TEFAF (The European Fine Art Fair) az egyik legjelentősebb képzőművészeti vásár a világon. A szombaton kezdődő műkincsvásárra tizenhét országból rekord mennyiségű, összesen 263 kiállítót várnak a holland városba.

Óegyiptomi tárgyaktól, ókori római műalkotásoktól kezdve a holland barokk festészet remekein keresztül jelentős építészek - köztük Frank Lloyd Wright és Le Corbusier - által tervezett bútorokig számos értékes műkincs kap helyet a március 21-ig nyitva tartó műkincsvásáron.

Idén először külön részleget szentelnek az értékes "papír alapú" műveknek is: rajzokat, fotókat, antikvár könyveket, kéziratokat, japán nyomatokat és festményeket mutatnak be mintegy 900 négyzetméteren.

Egy, a TEFAF megbízásából készített tanulmány szerint a művészeti piac a gazdasági válság ellenére is viszonylag stabil maradt, becslések szerint pedig a képzőművészetek és az alkalmazott művészetek forgalma 2009-ben 31,3 milliárd euró körül mozgott.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását