2024. április 28. - Valéria

Divatbemutatókkal fűszerezve

A legmodernebb olasz designt és közép-kelet-európai fiatal tehetségek munkáit egyszerre mutatja be péntektől két kiállításon keresztül a budapesti VAM Design Center. Az egy hónapig látható I.Dot (Italian Design on Tour) és Design Match című tárlatok melle
2008. október 3. péntek 06:10 - Hírextra
Az olasz design nagyjából ötven éves történetét is bemutató kiállítás anyaga a legképtelenebb formájú, gyakran felismerhetetlen funkciójú tárgyakat, többek között székeket, asztalokat, kanapékat, vázákat, és ékszereket tartalmaz. A modern formatervezésű darabok mellett a tárlat egyedülálló módon tradicionálisabb, már-már klasszikus tárgyakat is bemutat - mondta el a kiállítás kapcsán tartott csütörtöki sajtótájékoztatón Andrea Oliva, az I.Dot képviselője.

Az olasz tervező hangsúlyozta: az 1999-ben alapított I.Dot elsőrendű célja az, hogy elősegítse a kultúrák közötti párbeszédet, miközben lehetőséget nyújt a világ minden tájáról származó fiatal tervezőknek a kibontakozásra. "Az olasz design a kísérletezés és az alázat kereszteződése, melyeket a szenvedély kapcsol össze" - tette hozzá.

Mint azt Vince Miklós, a VAM Design vezetője kiemelte, a megannyi rendkívüli anyagot tartalmazó, méltán világhírű olasz vándorkiállítás először látogatott el Magyarországra. A tárlat segíthet abban, hogy "tanuljunk a fejlett olasz kultúrából, hogy adoptáljuk a felhalmozott tudást" - tette hozzá.

Péntektől egy héten át a kiállítással párhuzamosan futó I.Fot (Italian Fashion Trend) programjában szereplő divatbemutatókon a legnagyobb olasz tervezők utcai viseletre szánt kollekciói lesznek láthatóak - mondta el Szabó Pálma, a rendezvény egyik szervezője. A hét nap alatt hét különböző divatmárka bemutatott öltözékei egytől egyig kreatív, színes, izgalmas anyagok, amelyek az olasz ízlésvilágot és minőséget egyaránt tükrözik.

A november 3-ig látható, olasz csúcsdesignt bemutató tárlat mellett négy közép-kelet-európai ország fiatal művészei is bemutatkoznak az idei Design Hét keretében a belvárosi kiállítóhelyen. A Design Match 08 nemzetközi design-biennále és vándorkiállítás a prágai Nemzeti Galériában indult útjára 2008 márciusában, és azóta Pozsonyban és Kassán láthatta a közönség, összesen mintegy 23 ezer látogató.

A Budapesten november 2-ig látható, cseh, szlovák, magyar és osztrák tervezők alkotásait felvonultató tárlat alapját a közös történelem, valamint az Osztrák-Magyar Monarchia gyártási tradíciója képezi. A biennále teret biztosít egy barátságos konfrontáció számára, a kiállítás mérkőzéssé (match) válik, a tervező játékossá, a közönség pedig szurkolóvá.

A tárlaton, melynek két fő témaköre az otthon és a szabadidő, a más-más országból érkezett tárgyak négyes csoportokban kerülnek bemutatásra, és egyértelmű párhuzamban állnak az adott "impulzussal" - az Osztrák-Magyar Monarchia idejében készült, "olvasható" történettel rendelkező tárgyakkal, amelyeket az egyes témákon belül szintén kiállítanak. Ez lehetővé teszi a látogató számára a tárgyak összehasonlítását, egyrészt történelmi vonalon, másrészt pedig a négy szomszédos ország vonatkozásában.

A mostani projekt mottója az európai országok közös, határok nélküli térré történő integrációja. A Design Match alapgondolata kapcsolódik az Osztrák-Magyar Monarchia időszakának belső történelmi integrációjához.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását