2024. április 30. - Katalin, Kitti

Művészeti anatómiai rajzok a VAM Design Centerben

A Magyar Képzőművészeti Egyetem hallgatói által készített anatómiai rajzokat mutatja be a VAM Design Center kiállítása keddtől, a 70 munka között például emberi izomzatot, csontokat, koponyát, medencét, ujjakat és hátak ábrázoló művészi alkotások láthatók
2008. augusztus 19. kedd 15:31 - Hírextra
A rajzokat a hallgatók készítették a tanórákon, mivel az anatómia és térábrázolás kötelező tantárgy minden első és másodéves számára az intézményben, legyen szó szobrászról, restaurátorról, festőről vagy grafikusról - mondta el a kiállítás megnyitóján Csordás Zoltán képzőművész.
A kiállított műveket az elmúlt 10 év anyagából válogatták ki a Magyar Képzőművészeti Egyetem archívumából több ezer rajz átnézése után; az október 30-ig megtekinthető tárlaton 50 művész alkotásai láthatók.

Haszon Sándor képe a megfeszülő hosszanti nyaki izmot ábrázolja az áll és az arc izmainak részletes kidolgozása mellett; Nagy Máté Eszter háttanulmánya egy álló embert illusztrál csípőre tett kézzel, így a lapocka, a gerinc, a fenék és a kar belső része hangsúlyos a szénnel megrajzolt képen. Rizmajer Róbert vegyes technikával készült rajzán ülő ember látható, akit deréktól lefelé drapéria takar; a meztelen felsőtest kicsit elfordul, így az érdeklődő a kar izomzatát, a bordákat, a vállat és a hasat látja kidolgozva anatómiai pontossággal. Ezekre a rajzokra a tanulók osztályzatot kaptak, s minden egyes munka valamilyen iskolai feladat aktuális megoldása volt - hangsúlyozta Csordás Zoltán.

Elmondta: a tárlat Bánki Ákos festőművész ötlete volt, aki jó lehetőségnek tartotta, hogy az anatómiai rajzokat párhuzamba állítsák az emberi testeket bemutató Bodies című kiállítással. Egy nagy különbségre hívta fel a figyelmet, miszerint a rajzok élő modellekről készültek, így élő mozdulatot ábrázolnak.

A rajzokon látható izom- és csonttani elemzések a képzőművészet olyan lépcsőfokai, amelyek elkészítése során a hallgató mind szemléletben, mind technikában, vizuális képzetek formálásában fejlődik - emelte ki a képzőművész. Elmondta: a rajzok alkotói azóta gyakorló művészek, bár vannak még köztük egyetemisták is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását