2024. május 3. - Tímea, Irma

Gyenesei szerint várni kell

Gyenesei István szerint az olimpiai értékelésekkel meg kell várni a pekingi játékok végét. A sportot felügyelő önkormányzati miniszter úgy véli, a financiális háttér hiányossága legfeljebb az egyik eleme a vártnál gyengébb szereplésnek, ami kijózanító leh
2008. augusztus 19. kedd 15:30 - Hírextra
"Egy sikerre éhes országnak joggal van hiányérzete - mondta az MTI-nek Gyenesei István arra utalva, hogy a magyar csapat a tizedik nap után aranyérem nélkül, négy ezüsttel és egy bronzzal áll. - Eddig nem jött a legfényesebb érem, pedig az lényegesen javíthatna azon a képen, ami semmivel se lenne jobb vagy rosszabb, mint így, de a hangulatot befolyásolná.

Nekem nagyon nehéz kimondanom, de ki kell, igazából hosszú idő óta az olimpiákon az eredményeink jobbak voltak annál, mint amennyi a magyar sportban benne van. Ez egy nagyon kemény, nehezen elviselhető jelzés, amely megtanít bennünket arra, hogy értékelni tudjuk az ezüstöt, a bronzot és a helyezéseket is."

Gyenesei az elmúlt napokban a Magyar Olimpiai Bizottság részéről elhangzott, a kormány szerepét bíráló nyilatkozatokra úgy reagált, nem ért egyet azokkal, akik olimpia közben kezdenek úgy értékelni, hogy nem saját teljesítményükkel foglalkoznak, hanem másokra mutogatnak.

"Ez nem sportemberhez méltó viselkedés. Meg kell várni az olimpia végét, mert addig színesedhet még ez a kép. Amikor múlt héten Pekingből hazamentem, leültem szakemberekkel, s egy egész napot arra szántunk, hogy végiggondoljuk a helyzetet.

 Elindítottunk egy Hajrá-vonalat, hogy biztassuk az itt lévő versenyzőket. Érezzék a szeretetet, biztatást, s ne azt, hogy megrendült bennük a bizalom. Versenyzőink missziót teljesítenek, egyre nagyobb rajtuk a súly. Megremeg a keze mindenkinek, mert egyre szűkül az a kör, amelytől várhatjuk az eredményt. Akkor ne rakjunk rájuk még plusz terhet azzal, hogy idő előtt elkezdődik a felesleges vitatkozás, az egymásra mutogatás."

Az önkormányzati miniszter a sport állami támogatásáról azt mondta, az nyolc év alatt, abszolút értéken 217, reálértéken pedig 136 százalékkal nőtt.

"Mindenkinek először a saját háza táján kellene rendet tennie, s aztán összerakhatjuk a mozaikot. Mi találtunk legalább 8-10 olyan elemet, amelyből mindössze egy lehet a financiális háttér hiányossága. A versenysportban benn lévő pénznek 10-15 százaléka az állami forrás, tehát ilyen szempontból nem meghatározó az állam szerepe. Lehetne több, akárcsak az oktatásban vagy a kultúrában, de nem jutott rá több.

Reálértéken számolva a sportszövetségeknek adott éves támogatás Sydneytől Pekingig 136 százalékkal emelkedett. Abszolút értékben ez 2000-ben 1,164 milliárd, 2004-ben 1,669 milliárd, idén pedig 2,531 milliárd forint volt. Ugyanilyen háttérrel néhány hónappal ezelőtt Európa- vagy világbajnokságon jól szerepeltek azok a sportágak, amelyek itt dobogó közelébe sem tudtak kerülni. Ennek nem a 8-10 éve tartó, a szükségesnél alacsonyabb támogatás az oka."

Gyenesei a gyengébb szereplést elemezve kiemelte Kolonics György halálát, s a sportdiplomácia hiányosságait.

"Több elemet lehetne találni, hogy mi a mostani, vártnál gyengébb szereplés oka, én kettőt emelnék ki. Az egyik Kolonics Gyuri halála, amely az egyébként is nagy pszichés terhet jelentő olimpián lelkileg biztos benne van a magyar csapat eredménytelenségében.

A másik a sportdiplomácia. Néhány komoly esélyesünknél fontos pillanatokban a bírók ellenük ítéltek, s ezzel fosztottak meg minket az éremszerzés esélyétől. Amit a magyar csapat eddig produkált, az irreális. Ennél azért erősebbek vagyunk. Van még vissza néhány nap, ami lényegesen javíthat a megítélésen, de ha ez nem is történik meg, a reális kép akkor is sokkal jobb.

A valóság az athéni és a mostani szereplés között van. Mindenkinek meg kell vizsgálnia saját felelősségét, s nem szabad olyan kijelentéseket tenni, aminek semmi valóságalapja nincsen. Például a MOB hatáskörére tett megjegyzés esetében. Én utánanéztem, 2000-ben született az a sporttörvény, amely meghatározza a MOB feladatát, szerepét, s azóta semmit nem változott."

A várakozástól elmaradt szereplés kapcsán Schmitt Pál MOB-elnök hétfőn az MTI-nek azt mondta, az alulfinanszírozottság térdre kényszerítette a magyar sportot, Kovács Tamás sportigazgató pedig korábban úgy fogalmazott, a kormány utazási irodává fokozta le a MOB-ot.

"Siker és kudarc is a miénk, mindkettő érzelmeket kelt, de hiba lenne bármelyiket túlértékelni. Most sincs szükség eltúlzott hangulatkeltésre. Az akadályként elénk görgetett kövekből kis ügyességgel lépcsőket építhetünk" - jelentette ki Gyenesei István.


Az olimpiával kapcsolatos híreket folyamatosan online lehet hallgatni a Pont FM 88.1 Rock & Sport rádión, amit az alábbi címen lehet elérni: http://www.hirextra.hu/banners/pontfm.m3u.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását