2024. április 19. - Emma

Játékfesztivál és Kiállítás Endrefalván

Idén roma témájú lesz a fő kiállítási anyag a Nógrád megyei Endrefalván szombaton kezdő III. Ménes-patak Menti Játékfesztiválon és Kiállításon.
2008. augusztus 18. hétfő 12:35 - Hírextra
Augusztus 23-ától két hétig lesz látogatható a kiállítás az endrefalvai közösségi házban, ahol idén a legnagyobb termet Sztajkó József roma gyűjtő és népművész tárgyai töltik meg. Témája az egykori roma mesterségek bemutatása babákkal, és egyéb eszközökkel. Lesznek üstfoltozók, köszörűsök, kosárfonók. Az érdeklődők láthatják majd kicsiben a száztagú cigányzenekart is - mondta Tóth András, a Ménes-patak Egyesület vezetője hétfőn az MTI-nek.

A minden évben nagy sikert arató fesztiválon hagyományosan részt vesz a budapesti Néprajzi Múzeum és a Kiss Áron Játéktársaság is.

A program másik fő eleme a szabad, ingyenes családi játék lesz Endrefalva főterén szombaton és vasárnap. Mint a korábbi években, ezúttal is közel ezer fajta szellemi és fizikai fejlődést elősegítő játékon lehet majd játszani, a játékokat gyártók, tervezők, és amatőr készítők viszik a fesztiválra.

Tóth András elmondta: a fő attrakció minden évben a népi játékok, azon belül is a palóc játékok aratják a legnagyobb sikert. Lesz gólyaláb, kelepelő, és különféle csörgő, zörgő, búgó, fából készült játék. Lesznek mézeskalács-készítők, akik most nem kiállítanak, hanem tanítanak, a népművészek mesterségeket mutatnak be, a pedagógusok pedig különféle népi játékokra tanítják meg a családokat.

A Ménes-patak menti játékfesztivál nyitó évében japán porcelánbabákat mutattak be a közönségnek, a szlovákiai Nemzeti Múzeum pedig szlovák népi játékgyűjteményt állított ki. Nagy sikere volt a Budapesti Bábszínház egykori nagy sztárjait bemutató kiállításnak, csakúgy, mint a neves közéleti és médiaszemélyiségek egykori gyermekjátékainak.

Tavaly több, mint 200 felvidéki magyar népviseletet mutattak be, nemzetközi gyűjteményt vitt Maruzs Éva, a Kiss Áron Játéktársaság gyűjtője, a népviseletbe öltözött indiai babák pedig különösen a roma családok tetszését váltották ki.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását