2024. május 5. - Györgyi

Pert nyert egy kiadó a cenzúra ellen

Pert nyert Tokióban egy japán kiadó, aki nyolc évig küzdött azért, hogy tovább forgalmazhassa az országban Robert Mapplethorpe amerikai fotóművész férfi nemi szervet is ábrázoló albumát, amelyet korábban már publikálhatott.
2008. február 20. szerda 07:24 - Hírextra

Ez a döntés nemcsak az én esetemről szól, hanem lehetővé teszi végre, hogy cenzúra nélkül kerülhessenek be a művészfilmek és a könyvek Japánba - mondta Takasi Aszai, akinek ügyében kedden hozott kedvező ítéletet a bíróság.

Aszai 1994-ben kiadott egy Mapplethorpe-albumot Japánban. A könyvhöz negatív formátumban hozatta be a képeket, s ezeket a cenzúra nem ellenőrizte. Az albumot vígan árusította, ám amikor 1999-ben az Egyesült Államokból hazatérve megtalálták nála az egyik példányt, a vámosok azonnal elkobozták, a már öt éve forgalomban lévő kiadványt bevonták, és Aszai azóta járta a bíróságokat a képtelenségnek tűnő üggyel.

"Az ítélet meg fogja változtatni az obszcenitás meghatározását, így aztán a fesztiválfilmeket nem fogják kitiltani Japánból, pusztán azért, mert intim testrészeket mutatnak, és a könyvekben sem takarják vagy törlik majd ki a kényes részeket" - nyilatkozta optimistán a könyvkiadó, aki egyúttal egy filmterjesztő vállalt vezetője is.

A "sajnálatos" bírósági döntés, ahogy a tokiói vámhivatal szóvivője fogalmazott, még nem jelenti azt, hogy más esetben is megengedik egy meztelen képeket tartalmazó könyv behozatalát. A vámhivatal majd csak azután fontolja meg, hogy mit tegyen, ha megkapja a részletes ítéletet - mondta az illetékes.
A japán törvények 1990 óta lehetővé teszik a fanszőrt ábrázoló képek publikálását az országban, ám a külföldről érkező kiadványokról a vámhivatal rendelkezik, és az még mindig tiltja a nemi szervekről készült képek behozatalát.

Madonna Szex című, 1992-ben kiadott könyvéből például négy inkriminált fotót is kitöröltek a könyörtelen cenzorok, mikor az eredeti kötetet behozták Japánba. Ugyanakkor a japán nyelvű kiadás néhány hónappal később érintetlen fotósorozattal jelent meg.

Robert Mapplethorpe 1989-ben hunyt el Bostonban. A világhírű művész, aki korábban is megosztotta a közönséget néha "sokkoló" pillanatokat ábrázoló képeivel, a nyolcvanas évek végén kezdett el szoborszerű férfi és női aktokat fotózni. Az Aszai által kiadott 384 oldalas kötetben 20 olyan közeli kép látható, amely férfi nemi szervet ábrázol.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását