2024. április 19. - Emma

A jó szívgyógyász minden szívbeteget jól tud kezelni

A koszorúérbetegség okozta mellkasi fájdalom miatt ellátásra szoruló emberek sorsa kitűnően javult, akár szívkatéteres vizsgálatra és értágításra kerültek, akár a javasolt gyógyszereket szedték, ha a szívgyógyász egyénre szabva, helyesen választotta meg a
2008. augusztus 18. hétfő 08:15 - Hírextra
A hosszú címének kezdőbetűi alapján COURAGE néven ismert, nemzetközi tanulmány 1999-ben kezdődött. Akkor 50, amerikai és kanadai kórházban kezdték azokat az önként jelentkező szívbetegeket bevonni a tanulmányba, akik koszorúérbetegség miatt az intézetekbe kerültek.

Véletlenszerű kiválasztás alapján 1149 betegnél koszorúértágítás, szükség szerint értágító háló, sztent beültetés történt, 1138 hasonló szívbeteg pedig csak a leghatékonyabbnak tartott gyógyszereket kezdte szedni és kapta folyamatosan. A kutatók a vizsgálat első eredményeiről már tavaly beszámoltak.

Heveny szívinfarktus ellátására megfelelően fölszerelt központban jól képzett szakszemélyzet útján azonnali szívkatéteres vizsgálat és kezelés a leghatékonyabb eljárás, de a krónikus koszorúeres panaszok megoldására az orvos és a beteg együttműködésével lehet optimális lehetőséget találni.

A COURAGE tanulmány tavalyi eredményeinek tanúsága szerint a jól fölépített, kombinált gyógyszeres kezeléshez hozzátett szívkatéteres tágítás, beavatkozás értékelhetően nem javította a túlélési esélyt, az infarktus bekövetkezésének kockázatát.

Most a kétféle kezelési módszer hároméves tapasztalatait foglalták össze. A korai adatok azt jelezték, hogy a szívkatéteres beavatkozással is kezelt betegek gyorsabban javultak, de a különbség fokozatosan megszűnt és nem csak az esetleges infarktus kialakulása szempontjából, de három év után a betegek életének minősége szerint sem volt jobb az eredmény a szívkatéterezettek csoportjában.

William S. Weintraub, a vizsgálat vezetője szerint, egyensúlyban lévő betegség esetén a beteg szedje pontosan a kockázati tényezői szerint kötelező gyógyszereket, a lipidcsökkentőt, vérnyomáscsökkentőket, cukorbetegség elleni szereket, ne dohányozzon, ne legyen súlytöbblete és mozogjon rendszeresen. Ha ennek ellenére panaszai fokozódnának, akkor van szükség a szívkatéterezésre.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását