2024. április 19. - Emma

Ideális doppingszer lehet a szívnövelő hormon

Megnövekedhet a sportolók szíve egy IGF-1 nevű hormonnak köszönhetően - derült ki az olasz evezősökön végzett kutatásból. Az IGF-1 akár doppingként is szolgálhat, ráadásul szintjének mesterséges növelését nehéz kimutatni, mivel mindenkinek más a természet
2008. augusztus 9. szombat 08:03 - Hírextra
Egy, profi evezősökön végzett vizsgálat megmutatta, hogyan teszi egy természetes hormon nagyobbá és erősebbé az evezősök szívét.

Olasz tudósok 38 evezősnél, csapatuk felénél vizsgálták meg az IGF-1 hormon viselkedését. Egy szaklap szerint az átlagemberekhez képest az evezősöknek magasabb volt a hormonszintje és nagyobb a szíve.

A kutatást a nápolyi és a milánói egyetem munkatársai készítették. Giovanni Vitale, a kutatás vezetője elmondta: az eredmények azt mutatják, hogy az evezősök szívének mind a két oldala nagyobb, a szerv így fokozott kapacitással működik.

A nemzetközi doppingellenes szervezet, a WADA fölkérte Peter Sonksen professzort, a londoni Szent Tamás kórház endokrinológusát: vizsgálja meg, hogyan lehetne készíteni egy, az IGF-1 hormon használatát kimutató tesztet.

Ő úgy vélekedett, nehéz kimutatni, ha valaki mesterségesen növelte a hormonszintjét, mivel az emberek más-más mennyiségű IGF-1 hormonnal rendelkeznek.

"Születhetsz úgy, hogy magas a hormonszinted, aztán még tovább is növelheted azt" - mondta a professzor.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását