2024. május 3. - Tímea, Irma

Nyár a Lánchídon

A népzene szerelmeseit várja szombaton és vasárnap a Nyár a Lánchídon rendezvénysorozat utolsó hétvégéje; a Fonó Zenekar, a Tűz Lángja és Ágoston Béla "Dudapest Cirkusza" mellett a Kokojza és a Hrdza is szórakoztatja a publikumot.
2008. augusztus 15. péntek 16:11 - Hírextra
Hárfán szólalnak meg a tündérmesék a Lánchíd budai hídfőjénél szombaton délután Alizbar mesemondó, zenész, hárfás, zeneszerző előadásában, majd a Csinadratta együttes koncertje mulattatja a közönséget kortárs népzenével. A Fondor Zenekar autentikus magyar népzenei repertoárja a Kárpát-medence zenei anyagának széles skáláján mozog, mégis Kalotaszeg, Szilágyság és Szatmár muzsikája képviseli a fő vonalat. A Karaván Família népzenei feldolgozásokat ad elő a Balkántól Andalúziáig; a mississippi blues, a flamenco, a rumba, és a balkáni cigány zenei elemek mind megtalálhatóak zenéjükben.

A pesti hídfőnél délelőtt 11 órától Ágoston Béla "Dudapest Cirkusza" invitálja színpad elé a kicsiket és nagyobbakat; az Agostones műsorában a duda lehetőségeinek kiaknázása mellett a magyar népzene, a Balkán énekelt és hangszeres dallamai, valamint saját ötleteik kapnak új foglalatot. A délután folytatódó programban a Rigófütty Énekegyüttest hallhatja a közönség; a több díjjal elismert dalkör tagjai különböző népzenei dialektusok dalait éneklik el.

A tordasi zenészekből alakult Tűz Lángja zenekar moldvai csángó népzenével csalogatja a Roosevelt térre a publikumot, míg az EtnoRom este 7 órakor kezdődő műsorában magyar, balkáni, szerb, román, orosz, török, spanyol és arab gyökerekig visszanyúló cigány dalok szólalnak meg.

A Dávid Dely & Tumba y Quema együttes kolumbiai és afro-karibi ritmusokkal várja a zeneértőket; számaik többsége Dávid Dely, az ütőhangszeres zenekarvezető saját szerzeményei.
Vasárnap délután 4 órától Koncz Gergely és barátai magyar népzenét játszanak a Clark Ádám téren, ezt követően a Kokojza gyimesi dallamokkal várja a közönséget. A cseh-lengyel határról származó Folkoperacja együttes a „hegyi emberek” folkrockjából ad kis ízelítőt, a gorál folklór egyesítése rock és jazz variációkkal, funkyval és reggae-vel keverve izgalmas esti mulatságot kínál az érdeklődőknek.

Este fél kilenctől kárpátaljai népzene csendül fel sokak örömére; a Técsői Banda hagyományos máramarosi ruszin muzsikát játszó együttes, változatos repertoárjukon környékbeli román, cigány, zsidó, orosz és magyar dallamok is szerepelnek.

A Roosevelt téren vasárnap délután 3 órától a Szeleburdi Meseszínház előadása, a Ludas Matyi története kínál tartalmas időtöltést a nagyérdeműnek; a Fonó Zenekar muzsikája sem maradhat ki a folkhétvégéből, a magyar népzene valamint a Kárpát-medence egyéb népeinek hangszeres és vokális zenei hagyományai is teret kapnak műsorukban. A Hrdza szlovák együttes repertoárja sem egysíkú, hiszen zenéjük egy csokorba fonja a népi elemeket, a folk gyöngédségét és a rock féktelenségét, ezeket fűszerezi keleti dallamokkal, dzsesszes ritmusokkal és psychedelikus etno-metal elemekkel.

Bácsi Gyurka és barátai koncertjein nagy hangsúlyt kap a dallam és kíséret stílushű egységének megszólaltatása; a hegedű-harmonika-dob, hegedű-koboz-dob és klarinét-koboz mellett kiemelt szerepet kap a duda-koboz-dob összeállítás is. Képzeletbeli múltkutatásra invitálja a látogatókat Szokolay Dongó Balázs és vendégei; Szokolay Dongó Balázs a magyar dudazene virtuóz játékosa, tanára és szakértője. Fantasztikus tehetséggel játszik bármilyen fúvós hangszeren, legyen az fémből, fából, vagy más anyagból. A 9-kor kezdődő koncerten Bognár Szilvia énekel, Bolya Mátyás kobzon és citerán, Novák Csaba nagybőgőn játszik.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását