2024. május 2. - Zsigmond

Lezárult a felújítás első fázisa

Lezárult a felújítási munkálatok első fázisa a makói József Attila Múzeumban, a nyárra elkészülő intézményben három új kiállító terem kapott helyet, emellett kialakítanak egy vármegyei képtárat is - mondta el a bejárással egybekötött szerdai tájékoztatón
2008. február 20. szerda 16:29 - Hírextra

Halmányi Pál közölte: a több mint 46 millió forintos beruházás minisztériumi pályázatból valósul meg, a tíz százalékos önerőt a Csongrád Megyei Önkormányzat biztosítja.

Az első fázisban az építőipari és műszaki munkálatokkal végeztek. A kivitelezéssel megbízott fővállalkozó januárban kezdett dolgozni az intézményben.

Halmágyi Pál hozzátette: mostanra végeztek a fűtés átszerelésével, az új világítórendszer kiépítésével, az ablakok cseréjével.

Hangsúlyozta: fontos szempont volt, hogy helyi alvállalkozók végezzék a munkákat, példaként említette a Baustudium Kft.-t, amely a megyei fenntartású makói oktatási központ szakmunkástanulóival végezte a falfestést.

Az igazgató beszámolt arról, hogy három új kiállítótermet is kialakítottak a múzeumban. Kifejtette: az egyik egy apátfalvi szoba lesz beépített kemencével, mestergerendás mennyezettel és festett parasztbútorokkal. A második teremben egy 1840-1850-es évekbeli nemesi szalont rendeznek be: Damjanich János tábornok régi bútorai mellett a földeáki Návay család egykori berendezéseit is bemutatják. A harmadik szobában egy polgári ebédlő lesz a világháború előtti évekből, egységes bútorokkal és cserépkályhával.

Halmágyi Pál elmondta: a másik újdonság a makói József Attila Múzeumban, hogy kialakítanak egy vármegyei képtárat, az intézmény ugyanis a hajdani Csanád vármegyétől több festményt is örökölt. A tárlaton számos neves magyar festő, köztük Székely Bertalan több alkotása is látható lesz; a művek restaurálása az 1980-as években kezdődött el, s a közelmúltban fejeződött be.

A beruházás második fázisban a vitrinek kiépítése történik meg, és ha azzal is elkészültek, a harmadik fázisban berendezik a kiállításokat - mondta el az igazgató.

A felújítás eddig csaknem 10 millió forintot emésztett fel a rendelkezésre álló keretből, a beruházásnak június végéig kell elkészülnie.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását