2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Ingyenes múzeumi kikapcsolódás

Tárlatvezetésekkel, előadásokkal, filmekkel, múzeumi órákkal és zenével is várják az érdeklődőket a Néprajzi Múzeum Napjára a budapesti közgyűjteményben március 5-én, pénteken.
2010. február 28. vasárnap 11:10 - HírExtra
A programok délelőtt 9 órakor kezdődnek: a földszinti kiállítótérben tartott múzeumi órákon a régi mértékegységekről, a paraszti világban élő férfiak és nők életéről hallhat a közönség, a Képző- és Iparművészeti Szakközépiskola diákjainak segítségével pedig falumakett is készül - közölte a múzeum sajtóreferense az MTI-vel.

Szalmási Gabriella tájékoztatása szerint számos néprajzkutatóval - többek között Boross Mariettával, ifjabb Kodolányi Jánossal, Vajda Lászlóval, Hoffmann Tamással, Erdélyi Zsuzsannával, Boglár Lajossal és Hofer Tamással - portréfilmeken keresztül ismerkedhetnek meg a látogatók.

Az Új szerzemények 2009 című tárlatot a földszinti galériában Fülöp Hajnalka és Tasnádi Zsuzsanna mutatja be, déltől pedig Szarvas Zsuzsa főrendező vezetésével tekinthetik meg a látogatók a (M)ilyenek a finnek? Finnország magyar szemmel című kiállítást. A könyvtár mozgóképtárának digitális elérését Granasztói Péter és Tari János ismerteti, 14 órától pedig a Káva Kulturális Műhely drámapedagógiai bemutatója várja a pedagógusokat.

A Néprajzi Múzeummal kapcsolatos tervekről és építkezésről Dávid Ferenc művészettörténész, Vizer Balázs építész, Sedlmayr Krisztina etnográfus és Wilhelm Gábor etnográfus beszélget, majd a Szabolcsi Bence Zeneiskola növendékei muzsikálnak a hallgatóságnak. Az Egy falu az országban - Átány című kiállítás rendezőinek felvetéseire Hofer Tamás válaszol, s ezen a napon adják át az idei Bátky Zsigmond-díjat is.

Xántus Jánost 1872. március 5-én nevezték ki a Magyar Nemzeti Múzeum Ethnográphiai Osztályának igazgató-őrévé. A Néprajzi Múzeum ezt a napot évről-évre születésnapjaként ünnepli. A jeles napon az érdeklődők a múzeum valamennyi kiállítását, rendezvényét ingyen látogathatják és a kiadványokat is kedvezménnyel vásárolhatják meg. A programokban a hagyományos népi kultúra és napjaink jelenségei egyaránt terítékre kerülnek, tükrözve az épületben zajló sokszínű, változatos munkát.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását