2024. május 4. - Mónika, Flórián

Meggyógyított tőkés récéket engedtek szabadon

Tizenegy tőkés récét engedtek szabadon a Szegedi Vadasparkhoz tartozó Sancer-tavon, a madarakat az állatkert természetvédelmi mentőközpontjában gyógyították meg egy mérgezést követően.
2008. augusztus 15. péntek 11:35 - Hírextra
Tizenhárom legyengült tőkés récét hoztak be a közelmúltban a vadaspark mentőközpontjába a szegedi Zápor-tótól, két madár sajnos röviddel a beérkezése után elpusztult - mondta el Veprik Róbert igazgató az MTI-nek.

A madarak tünetei mérgezésre utaltak, amely némi riadalmat keltett az állatbarátok körében. Utóbb kiderült, hogy nem ipari szennyezés okozta a megbetegedésüket, hanem egy baktérium, pontosabban annak a mérge. A pangó állóvizekben a kivételesen forró időszakokban szaporodik el a Clostridium botulinum baktérium, amely a botulizmus néven ismert, súlyos idegrendszeri és vázizombénulással járó betegséget okozza.

A tünetek miatt a récéket mesterségesen kellett táplálni, az élelem és a folyadék mellett vitaminokat és antibiotikumot kaptak - közölte a szakember.

A madárgyűrűvel megjelölt récéket azért a vadasparkhoz tartozó Sancer-tavon engedik szabadon, mert így jobban meg tudják figyelni a madarakat, és szükség esetén még segíteni tudnak nekik.

Az igazgató elmondta, a baktériumok toxinja által okozott megbetegedés a sekélyebb, pangó vizű tavakban gyakran előfordul, a vadasparkba többször hoztak be botulizmusban szenvedő vízimadarakat. Ha időben észreveszik a megbetegedést és értő kezekbe kerülnek a madarak, gondos ápolással többségüket sikerül megmenteni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását