2024. április 26. - Ervin

Több a szívbeteg

Miközben az Egyesült Államokban a koszorúérbetegség gyakoriságát sikerült mérsékelni, a szívelégtelenség miatt kórházba kerülő betegek száma az utolsó évtizedekben megháromszorozódott. A statisztikát az Amerikai Szívgyógyász Kollégium folyóirata közölte.
2008. augusztus 14. csütörtök 07:20 - Hírextra

"Az amerikai népesség öregedése, a mind hatásosabb gyógyszeres és eszközös beavatkozások eredményeként, a heveny szívinfarktus és egyéb érrendszeri katasztrófák következtében kezelt betegek tovább élnek és ezért a szívelégtelenség miatt a kórházi fölvételek száma tovább növekszik" - közölte Jing Fang, a vizsgálat vezetője.


A munkacsoport az amerikai gyógyintézetekből 1979 és 2004 között hazabocsátott betegek adatait vizsgálta. A szívelégtelenség miatt kórházban kezeltek száma 1 millió 274 ezerről 3 millió 860 ezerre nőtt 25 év alatt.


Szívelégtelenség következtében mind a férfiak, mind a nők közül többen kerültek kórházba és valamennyi korcsoportban ezt találták. Az viszont látható volt, hogy a kórházi felvételek 80 százaléka a 65 évesnél idősebb korosztályokból adódott.


A kutatók a jelentősen öregedő amerikai népességnek tulajdonítják azt az adatot is, hogy a vizsgálati időszakban a szívelégtelenség miatt kezeltek között a 85 évesnél idősebbek aránya 17,9 százalékról 23,7 százalékra emelkedett.


A kórházi ápolás időszakában a betegek halálozása viszont jelentősen csökkent, ami a hatásosabb kezelési módoknak köszönhető. A tanulmányhoz a folyóirat két neves szakértő, Javed Butler és Andreas Kalogeropoulos szerkesztőségi közleményét is mellékeli.


A szakértők hangsúlyozzák, hogy a múlt század nyolcvanas évei előtt nem léteztek olyan kezelési módok, amelyekkel ezeknek a betegeknek az életét értékelhetően meghosszabbíthatták volna. A szívelégtelenség bekövetkezése késleltethető a magas vérnyomás és a cukorbetegség eddiginél is pontosabb kezelésével.


(Matos Lajos)

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását