2024. május 19. - Ivó, Milán

Mentsük meg a békákat!

Kétéltű- és hüllőmentő akciót indított a Csemete Természet- és Környezetvédelmi Egyesület a Mórahalom melletti Nagyszéksóstónál; az önkéntesek terelőkerítések és csapdák segítségével igyekeznek megvédeni az állatokat.
2009. március 13. péntek 18:08 - HírExtra
A viszonylag sekély, néhol nádassal borított Nagyszéksóstó télen teljesen befagy, ezért a benne élő kétéltűek és hüllők a Röszke és Mórahalom közötti út túlsó, szárazabb oldalán az aljnövényzetben megbújva vészelik át a hidegebb időt - mondta a Csemete Egyesület irodavezetője.

Az állatok a szaporodási és a telelőhely között vándorolva évente két alkalommal haladnak át nagy számban a közúton. A tavaly végezett felmérés szerint csaknem ezer védett állatot gázoltak el az autók, amikor azok a jó idő beköszöntével az úton igyekeztek visszatérni a tóba vagy ősszel a telelőhelyükre tartottak. Mivel Magyarországon minden kétéltű és hüllő védett, jelentős természeti érték esett itt áldozatul a forgalomnak - mondta a természetvédelmi szakember.

A Csongrád megyei tó környékén legnagyobb számban vöröshasú unkák, kacagó vagy tavi békák, leveli békák, a hüllők közül pedig vízisiklók és különböző teknősfajok fordulnak elő.
Az egyesület aktivistái, középiskolások és a Szegedi Tudományegyetem hallgatói az út mentén 600 méter hosszan terelőkerítéseket építettek föl, amelyek megakadályozzák, hogy az állatok az útra menjenek. A kéthetes vándorlási időszakban csapdába eső állatokat naponta két-három alkalommal kézi erővel juttatják majd át az út biztonságos oldalára.
Az aktivisták a békakerítés felépítése mellett tájékoztató és közúti jelzőtáblákat is kihelyeztek, hogy fölhívják az autósok figyelmét a védett állatokra.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását