2024. május 9. - Gergely

Szocializáció és metakommunikáció

A nem szóbeli kommunikáció és a társas jelzések gyors felfogása, megértése, a helyes válaszra való készség segíti a gyermekeket abban, hogy pozitív kapcsolatokat alakítsanak ki és elkerüljék a visszautasítást.
2010. január 23. szombat 08:26 - HírExtra
A chicagói Rush Egyetem orvostudományi központjának szakemberei szerint ez a három, általuk azonosított faktor segíthet a problémák diagnosztikájában és a szociális és emocionális tanulási zavarokkal küzdő gyermekek terápiájában is.

"Megdöbbentő azoknak a gyerekeknek a száma, akik nem képesek ezt a három lépést megfelelően kezelni, ezért a kiközösítettség veszélyének vannak kitéve" - mondta Clark McKown, az egyetem intézeti igazgatója, a kutatás vezetője.

Az amerikai iskolások 13 százaléka, nagyjából négymillió gyerek küzd valamiféle szociális-emocionális zavarral a szakemberek szerint.

"Egyszerűen nem veszik észre, ha valaki leereszti a vállát a csalódottság jeleként, nem hallják meg, ha valakinek az izgatottság megváltoztatja a hangszínét, vagy nem tudják leolvasni a másik arcáról a harag vagy a szomorúság jeleit" - jelentette ki McKown egy közleményben.

A Journal of Clinical Child and Adolescent Psychology című folyóiratban megjelent két tanulmányukban McKown és munkatársai úgy találták, hogy a nonverbális kommunikáció megértése és az arra adott válasz kulcsfontosságú a barátságok megszerzésében és megtartásában, valamint a későbbiek során számos nehézség leküzdésében.

Néhány gyerek nem érti ezeket a jeleket, míg más fiatalok nem értik azok jelentését, míg másokban megvan a társas helyzetekről való gondolkodás képessége.

A csoport 158 gyermeket vizsgált meg Illinois államból, amely megköveteli az oktatási intézményektől, hogy a tanulók érzelmi és szociális igényeit számontartsák, valamint további 126, klinikára beutalt fiatalt. Úgy találták, hogy a különféle jelek felfogására "antennával" rendelkezők sokkal több valódi baráttal rendelkeztek.

"Most lehetségessé vált, hogy meghatározzuk azokat a szükséges képességeket, amelyek kialakításában segíthetünk a gyerekeknek" - fűzte hozzá McKown.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását