2024. május 4. - Mónika, Flórián

Élőlánc a gyermekekért

Eddig több mint kétszáz település csatlakozott az Élőlánc a kisiskolákért mozgalomhoz - közölte Lányi András, a mozgalom vezetője, aki Kerpen Gáborral, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnökével tartott közös sajtóértekezletet csütörtök
2008. augusztus 14. csütörtök 13:43 - Hírextra
A tavaly indult mozgalom a kisiskolák ellehetetlenítése ellen bontakozott ki és mára országos méretűvé vált; hivatalos szinten azonban gyakorlatilag nem történt semmi a kisiskolák ügyében - mondta Lányi András.

Kerpen Gábor, közölte: a szakmai és érdekvédelmi szervezetek több tárgyalást folytattak az illetékesekkel, akik ígéretet tettek arra, hogy felülvizsgálják az intézkedéseket. Elmondta, hogy a szakmai szervezetek azt javasolják, hogy az iskolák normatív támogatását az intézményekben folyó szakmai munka színvonala, és ne a létszám és pénzügyi szempontok alapján határozzák meg.
Lányi András kérdésre válaszolva elmondta, még nem lehet tudni, hogy hány iskola fog bezárni vagy veszti el önállóságát, mivel ezek a folyamatok még zajlanak, de becslése szerint megyénként mintegy 5-10 iskoláról lesz szó.

A mozgalomhoz csatlakozó települések polgármesterei egyetértenek azzal a célkitűzéssel, hogy nem mennyiségi, hanem minőségi változásokra van szükség a kisiskolák ügyében - hangsúlyozták még augusztus elején kiadott csatlakozó nyilatkozatukban. Kérték, hogy a minisztérium, a magyar kormány szerezzen érvényt az esélyegyenlőség elvének, ez nyilvánuljon meg a támogatások minőségében és mennyiségében is.

A polgármesterek meggyőződése, hogy a kistelepüléseken élő, számos esetben hátrányos vagy halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek és családok számára végzetes következményekkel járhat a helyi iskola bezárása, a gyermekek kényszerű utaztatása. Az iskola bezárása ugyanakkor a családok elvándorlásának veszélyét is jelentősen növeli, ami a falvak kihalásához vezethet.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását