2023. január 30. - Martina, Gerda

Emléktáblát avatnak

Emléktáblát helyeznek el Szabó Sándor színművész halálának 10. évfordulója alkalmából január 3-án Budapesten, egykori lakóhelyén, az V. kerületi Régiposta utca 5. számú ház falán - tájékoztatta a Vígszínház az MTI-t.
2007. december 26. szerda 08:32 - Hírextra

Szabó Sándor 1915. április 25-én Budapesten született, erdélyi származású, hatgyermekes polgári családban, hatodik gyermekként.

A Színművészeti Akadémiát 1937-ben végezte el, azt követően a Nemzeti Színház, a Vígszínház és a Miskolci Nemzeti Színház tagja is volt. Színpadon eljátszotta Lisander (Szentivánéji álom), Csongor (Csongor és Tünde), Ádám (Az ember tragédiája), Rómeó (Rómeó és Júlia) szerepét, de volt Cyrano és Don Carlos is.

1938-ban kezdett filmezni, a "Pusztai királykisasszony" volt az első filmje, azután számos további filmszerepet kapott, például Karády Katalin mellett is láthatta a közönség.

Szabó Sándor 1956-ban emigrált, 1975-ig az Egyesült Államokban élt és lépett fel, hazatérve a Pécsi Nemzeti Színház, a Vígszínház, 1984-től haláláig a Madách Színház tagja volt.

A színész 1953-ban Jászai Mari-díjat, 1955-ben Kossuth-díjat, 1981-ben érdemes művész elismerést, 1985-ban kiváló művész címet kapott. Szabó Sándor 1997. november 12-én Budapesten hunyt el.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását