2024. április 30. - Katalin, Kitti

Egyre több a parlagfű

Jelentősen nőtt a parlagfűvel fertőzött terület az elmúlt hetekben Győr-Moson-Sopron megyében - közölte az Nyugat-dunántúli Regionális Közigazgatási Hivatal vezetője csütörtökön sajtótájékoztatón, Győrött.
2008. augusztus 14. csütörtök 13:43 - Hírextra
"Jelenleg a parlagfű áll nyerésre" - mondta Németh Éva, hozzátéve: az időjárás, a sok eső és a nagy meleg kedvezett a parlagfűnek, s nehezítette a mentesítők munkáját.

Az aratás után a tarlókon is megjelent az egészségre ártalmas gyomnövény, irtására nyomatékosan hívta fel a földhasználók figyelmét a tájékoztatón Liziczai Ákos, a megyei földhivatal vezetője.

A munkaügyi központhoz még nyújthatnak be pályázatot a Győr megyei önkormányzatok parlagfű-mentesítésre, amelyet közhasznú munka keretében végeznek - közölte Németh Tamás, a munkaügyi központ osztályvezetője. Mint rámutatott, erre a célra még 10 millió forint áll rendelkezésre a 20 millió forintos keretösszegből.

A konstrukció lényege, hogy a közhasznú munkát végzők bérének és járulékának 70 százalékát a munkaügyi központ finanszírozza legfeljebb négy hónapon át, az önkormányzatra csupán 30 százalék hárul. Eddig 64 önkormányzat élt a lehetőséggel, augusztustól 91 közhasznú munkát végző ember rendezi az érintett települések közterületeit - mondta az osztályvezető.

Szabó Gábor, a megyei növény-, és talajvédelmi igazgatóság vezetője szólt arról a kormányrendeletről, amely szeptember 1-jével szigorítja a bírságot a jelenlegi, maximum 5 millió forintról 15 millió forintra a parlagfűvel kapcsolatos teendők elmulasztása esetén.

Az igazgatóság mostanáig 43 esetben összesen több mint 1, 7 millió forint bírságot szabott ki azokra, akik hagyták parlagfűvel fertőződni a használatukban lévő külterületeket.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását