2024. április 29. - Péter

Egy napra ismét Mackófalva lesz Rákóczifalva

A mostani hétvégén egy napra ismét Mackófalvává változtatják településüket a rákóczifalviak, a második Döme-napon ezúttal hatezer játékmacit szeretnének összegyűjteni a településen.
2008. augusztus 14. csütörtök 06:35 - Hírextra

Rákóczifalva neve lassan már összeforr a játékmackókkal, és ennek alapja, hogy a Szolnok melletti nagyközségben működik az országban egyedülálló, nemzetközileg is elismert macimúzeum - mondta el az MTI-nek Császiné Csáti Réka, a rendezvény főszervezője.


A több mint ezer darabos gyűjtemény adta az ötletet ahhoz, hogy egy napra a lehető legtöbb mackó randevúzzon egymással a faluban. A különleges esemény névadója, a macimúzeum egyik "lakója", a bohócruhás, cilinderes, a gyermekek által nagyon kedvelt Döme mackó, ő a névnapját éppen augusztusban ünnepli.


A szervezők azt kérik mindenkitől, hogy aki augusztus 16-án, szombaton a településre látogat hozza magával játékmackóit. A macimúzeumban ugyanis regisztrálják e kedves játékokat, és egy, erre az alkalomra készített tábla előtt lefotóznak minden kedvencet.


Rákóczifalvát azért is érdemes felkeresni, mert reggeltől estig tartó szórakoztató programokkal várják az érdeklődőket. Így például találkozhatnak az egyik népszerű sorozatból ismert színészekkel: Balogh Edinával, Kollárik Rezsővel és Czető Zsanettel, de tapsolhat a publikum Sipos F. Tamás illetve az Empty Pubs koncertjén.


A gyerekeket bohócok nevettetik meg, ezenkívül mesekoncertet és meseelőadást is szerveznek számukra. A településre érkezők a vásári forgatagban mézes ételeket és italokat kóstolhatnak, barokk jelmezekben fotóztathatják le magukat.


Az idei Döme-naphoz kapcsolódó újdonság, hogy a játékmackókról már dalok is születtek. Tíz általánosiskolás a faluban megszervezett zenei táborban egy héten át Huzella Péter Kossuth-díjas zenész irányításával komponált zenét Tandori Dezső macis verseihez. Egy olyan műsor született, amely a macimúzeum rendezvényein vagy éppen bárhol a nagyvilágban előadható.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását