2024. március 29. - Auguszta

Nagy tisztaságú heroin okozta a haláleseteket

Nem szennyezett, hanem nagy tisztaságú, magas koncentrációjú heroin okozta az utóbbi napok kábítószeres haláleseteit - mondta Nagy Gábor szakértő a rendőrségi szakemberek, különböző minisztériumok, kórházak és civil szervezetek képviselőinek részvételével
2008. augusztus 13. szerda 19:37 - Hírextra
Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium Bűnügyi Szakértő és Kutatóintézetének munkatársa elmondta: a kábítószeres halálesetek többségét heroin okozza, ez a leggyakrabban túladagolt drog.

A lefoglalt heroin mennyisége ugyan az utóbbi években csökkent, de a heroinos ügyek száma nőtt. A területi eloszlást tekintve a fővárosban koncentrálódnak a heroinos esetek, 2004 óta Budapesten 498 ilyen ügy volt, Borsod megyében 32, a többi megyében viszont tíz alatt vagy egy sem. Javarészt afgán eredetű ópium alapú heroint használnak az országban - mondta.

2000 körül jelent meg Magyarországon az Európában is egyedülállóan nagy tisztaságú, közvetlenül fogyasztásra, pakettekbe csomagolt heroin, ezzel párhuzamosan a halálesetek száma is megnőtt az országban, volt olyan év, hogy 25 fölé emelkedett.

Az idén bukkant fel a magyarországi feketepiacon a nagyobb tisztaságú, 35-40 százalékos heroin, amely "túladagolásra alkalmas, bár nem extrém magas" - mondta Nagy Gábor.

A nagy tisztaságú heroint elsősorban inhalálás, gőz beszippantása útján használják a fogyasztók, ezt egyre inkább előnyben részesítik az injekcióval szemben, hiszen így kisebb a HIV-, illetve hepatitis-fertőzés veszélye.

A szakember hangsúlyozta, hogy gyorsan kell reagálni a kábítószer-piaci változásokra, részben a büntetőjogi szabályozással, részben pedig gyors, internet alapú információcsere megszervezésével, ami életeket menthet.

A konferencián elhangzott az is, hogy a napokban kábítószer-halálban elhunytak többnyire 30 év körüli, 5-6 éve heroinozó emberek voltak.Bencze József országos rendőrfőkapitány a konferencia bevezetőjében elmondta: ez év első félévében fogyasztóknál 1.115 kábítószer-ügyben rendeltek el nyomozást, míg terjesztőknél 261 esetben. Az elmúlt napok halálesetei kapcsán pedig több dílert is elfogtak.

A rendőrség megpróbál a terjesztőkre koncentrálni, de nem mehetnek el szó nélkül a fogyasztói magatartás mellett sem, hiszen a jogalkotó által előírt szabályok szerint kell eljárnia - hangsúlyozta a főkapitány.

"Biztos vagyok abban, hogy nem elsősorban büntetőjogi eszközökkel tudjuk kezelni ezt a problémát" - jegyezte meg Bencze József.A főkapitány hangsúlyozta, hogy a büntetőjogi szabályozásnak követnie kell a változó drogpiacot, és felmerülhet a gyógyszertörvény módosítása is. Még mindig előfordul, hogy egy kábítószer túladagolásnál azért nem hívnak mentőt, mert félnek, hogy a rendőrség adatokhoz jut.

Magyarországon az Európai Unió országaihoz képest alacsony a kábítószeres halálesetek száma, évente mintegy 28, ez az uniós átlagnak mintegy hatoda.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását