2024. június 2. - Kármen, Anita

Két magyar diák a nemzetközi formatervező verseny legjobbjai között

Püspöki Apor E-bag és Sáfrány Attila Stratosphere elnevezésű munkáját több mint 600 terv közül választotta ki a nemzetközi zsűri az egyik legrangosabb háztartásigép-tervezési pályázaton.
2008. augusztus 13. szerda 15:00 - Hírextra
A verseny idei kiírása szerint olyan, élelmiszertárolásra, főzésre vagy mosásra alkalmas készülékekkel lehetett pályázni, amelyek az internetes generáció igényeit szolgálják ki és azok 2-3 év múlva akár meg is jelenhetnek a piacon,

Az idén rekordszámú nevezés érkezett az Electrolux felhívására: 42 országból több mint 600 pályamű, köztük 23 terv magyar diákoktól.

A döntőbe jutott két magyar pályázó a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem diákja. Püspöki Apor E-bag elnevezésű munkája, egy 3 liter űrtartalmú hűtőtáska, amely a séta közbeni lóbálásból nyeri a működéshez szükséges energiát. Tehát minél hosszabb a séta, annál hűsebb a várható felfrissülés.
Az E-bag forgatható fogantyúja egy dinamóhoz csatlakozik, amely a kar mozgásával egy akkumulátort tölt.

A másik döntős pályázó Sáfrány Attila Stratosphere fantázianévre keresztelt munkája valójában egy ruhafelfrissítő állvány. Egy olyan szobainas, amely eltávolítja a ruhákból a baktériumokat és a mikroszennyeződéseket, például a cigarettafüstöt.

A szennyezett levegő egy HEPA-szűrőn áramlik keresztül, majd egy kamrába jut, ahol ultraibolya fény fertőtleníti.

A két magyar és a másik hét pályamű végső értékelésére október 9-én, a zürichi döntőn kerül sor. A szakértőkből és dizájnerekből álló nemzetközi zsűri 3 pályaművet fog díjazni.
A nyertes 5000 eurót és egy gyakornoki álláslehetőséget kap az Electroluxnál.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását