2024. április 29. - Péter

Szabadlábra kerülhet a maffiavezér

A Vörös Maffia néven ismert bűnszervezet fejének tartott, korábban évekig Magyarországon élt Szemjon Mogiljevics ügyvédei 120 millió rubel óvadékot ajánlottak fel, hogy védencük szabadlábon védekezhessen - közölték az ügyvédek az ügyben szerdán megtartott első előzetes meghallgatás után.
2009. május 20. szerda 21:35 - HírExtra
Mogiljevicset Vlagyimir Nyekraszov üzletemberrel, az Arbat Presztizs, az akkori legnagyobb orosz kozmetikai üzletlánc tulajdonosával együtt tavaly januárban vették őrizetbe, azzal a váddal, hogy három fiktív vállalat útján összesen mintegy 50 millió rubeles adócsalást követtek el. Azaz az óvadék jóval nagyobb összeg lenne, mint amiért egyáltalán perbe fogták őket.

A vádakat mindketten tagadják, de vizsgálati fogságukat folyamatosan hosszabbították, legutóbb március 23-án május 23-ig. Most az ügyvédek a két férfi szabadlábra helyezése fejében összesen 240 millió rubel óvadékot ajánlottak fel, s várják a bíróság döntését. Az ügyvédek indítványozták továbbá, hogy az ügyet utalják vissza az ügyészségnek, s hogy egy sor bizonyítékot a bíróság ne fogadjon el, de ezt a két indítványt már elutasították.

A bizonyítékokat az ügyvédek arra hivatkozva kérték kizárni az eljárásból, hogy azokat korábban nem mutatták be sem nekik, sem védenceiknek, így nem is tudtak felkészülni a védekezésre. Az ügyvéd hangsúlyozta: az igazságügyi szervek feltételezésével ellentétben Mogiljevicsnek nincs köze az Arbat Presztizs üzletlánchoz. A tavaly januárban még Oroszországban és Ukrajnában 90 hatalmas kozmetikai áruházzal bíró, évi közel félmilliárd dolláros forgalmú Arbat Presztizs azóta tönkrement s csődeljárás alatt áll.

Szemjon Mogiljevics a feltételezések szerint egyebek mellett fegyverekkel, kábítószerrel, nukleáris anyagokkal kereskedett, prostitúcióval, pénzmosással, védelmi pénzek zsarolásával és műtárgyak csempészésével foglalkozott. Több titkosszolgálat szerint a Vörös Maffiához bérgyilkos bandák is tartoznak.

Mogiljevics 1991-ben magyar feleségével Magyarországra költözött, ahol tartózkodási engedélyt kapott, amelyet jóval később érvénytelenítettek. Több forrás szerint jelentős szerepe volt az olajszőkítési ügyben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását