2024. április 29. - Péter

Nyugdíjasoknak nyitnak egyetemeket

A művészettörténet, jog és egészségügy iránt érdeklődő nyugdíjasok számára nyílnak idén ősszel felsőoktatási intézmények ukrán nagyvárosokban.
2008. augusztus 11. hétfő 20:22 - Hírextra
A Kijevben, Poltavában és Cserkasziban induló nyugdíjasegyetemekre jelentkező idősek maguk választhatják meg azokat a tárgyakat, amelyeket tanulni szeretnének egy-egy szakirányon belül. A senior felsőoktatási intézményeket az ukrán munkaügyi minisztérium hozza létre és működteti majd - írta hétfőn a kijevi Szegodnya című napilap internetes kiadása.

A tárca illetékese, Olga Krentovszka idősügyi főosztályvezető az újságnak elmondta: a fő szempont az, hogy a nyugdíjasok - a hasznos időtöltésen kívül - olyan ismereteket szerezzenek, amelyeket a mindennapi életben is alkalmazni tudnak. Például a mai kor elengedhetetlen eszköze, a számítógép használatának elsajátítása révén nemcsak magabiztosságra tehetnek szert, hanem megtanulhatják unokáik "nyelvét" is, míg a jogi szakon jogaik gyakorlati védelmében szerezhetnek jártasságot.

A nyugdíjasegyetemek ingyenesek lesznek, de a felvételi rendjükről még nem született végleges döntés. Kezdetben a tanintézetek a munkaügyi minisztérium szociális intézményeiben, köztük idősotthonokban működnek majd.

Jelenleg egy helyen, a nyugat-ukrajnai Kovel város nyugdíjasegyetemén folytathatnak felsőfokú tanulmányokat az időskorúak, de csak nők. A felsőoktatási intézmény száz "diákja" művészettörténeti, jogi, egészségügyi és sportrehabilitációs tanulmányokat folytat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását