2024. április 23. - Béla

Nekünk drágább a vírusteszt

Az osztrák állami egészségügy több mint 20 százalékkal olcsóbban jut hozzá gyógyászati segédeszközökhöz, mint a magyar - írja a pénteki Magyar Nemzet.
2008. augusztus 8. péntek 06:30 - Hírextra
A lap szerint amíg például az itthon - közbeszerzési eljárás során - beszerzett vírusteszt darabja 672 forintba, addig Ausztriában ugyanez csak 507 forintba kerül.

A Magyar Nemzet szerint az utóbbi idők egyik legnagyobb értékű állami egészségügyi közbeszerzését az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) négy és félmilliárd Abott márkájú, különböző típusú betegsége kiszűrésére szolgáló teszt beszerzésére írta ki összesen több mint 3 milliárd forint értékben.

Ausztriában a közbeszerzések adatait - Magyarországhoz hasonlóan - közzéteszik az interneten, így látható, hogy a szomszédos országban ugyanezekhez a vírustesztetekhez, a vizsgálathoz szükséges automaták bérletével együtt, húsz százalékkal olcsóbban jut hozzá az állami egészségügy.

Az OVSZ főigazgatója arra a kérdésre, hogy miért kerül többe a magyaroknak a szintén uniós osztrákoknál többe a beszerzés, a lapnak azt válaszolta az intézmény nem mindig választhatja meg a szállítóit. Ugyanis ha a gyártó egy beszállítóval köti meg a szerződését, és csak egy cég jelentkezik a közbeszerzési pályázatra, akkor kizárólag tőlük vásárolhatnak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását