2024. április 19. - Emma

NATO-csúcs Budapesten

Október 9-10-én rendezik Budapesten a NATO informális védelmi miniszteri találkozóját; a megbeszélés témái között szerepel egyebek között a szövetség afganisztáni és balkáni szerepvállalása is - közölte a Honvédelmi Minisztérium médiaosztálya az MTI érdek
2008. augusztus 8. péntek 17:32 - Hírextra

Tájékoztatásuk szerint a találkozón a 26 tagállam delegációi mellett várhatóan Horvátország és Albánia védelmi miniszterei is részt vesznek - a két ország az idei áprilisi bukaresti NATO-csúcson meghívást kapott a szervezetbe. A rendezvényt a pesti Duna-parton lévő Marriott Hotelben tartják.


A találkozó tárgyalási témáiról jelenleg tart az egyeztetés a tagállamok között, de az már biztosnak mondható, hogy a miniszterek áttekintik majd a folyamatban lévő NATO-műveletekkel kapcsolatos szövetségi feladatokat. A témák között kiemelt fontosságú a NATO afganisztáni szerepvállalása és a KFOR-(koszovói békefenntartó) művelet.
Magyarország még 2006-ban ajánlotta fel, hogy megrendezi a találkozót, ezt tavaly az Észak-atlanti Tanács elfogadta.


A NATO tagállamok védelmi miniszterei évente három alkalommal találkoznak, ebből egyszer, formális tanácskozás keretében Brüsszelben, a NATO központjában, további két alkalommal pedig informális ülést tartanak egy-egy tagállam fővárosában. Ebben az évben az októberi informális ülést megelőzően, februárban már tartottak egy informális tanácskozást a litván fővárosban, Vilniusban.
A szaktárca közölte azt is, hogy a NATO védelmi miniszteri értekezletek megrendezésekor komoly biztonsági intézkedésekre van szükség, amelyek megtervezésében és kivitelezésében együttműködik minden érintett rendészeti és biztonsági szervezet.


A védelmi miniszteri értekezlet megrendezésére az Országgyűlés 440 millió forintot hagyott jóvá a költségvetési törvény Honvédelmi Minisztériumra vonatkozó fejezetében.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását